© ATV

De Vergeten Broodcentrale zamelt oud brood in door met broodmobiel door de buurt te toeren

Borgerhout -

Borgerhoutenaren die oud brood over hebben hoeven dat vanaf nu niet meer in de vuilnisbak te gooien. “De vergeten broodcentrale” trekt namelijk één keer per maand door de buurt rond het Moorkensplein met hun “broodmobiel”.

Bron: ATV

Het ingezamelde brood komt terecht bij buurtkeuken De Kompaan. Samen met het kunstenaarscollectief Samenschool bedachten zij De Vergeten Broodcentrale. “We proberen zoveel mogelijk mensen te verzamelen rond het idee van voedsel”, zegt Carl Cappelle van De Kompaan. “Daar hoort ook oogsten bij. We oogsten ook in de stad, bij mensen thuis oogsten we fruitbomen. Daarnaasten oogsten we de overschotten van winkels en dus ook oud brood.”

Het idee kwam van de oproep om oud ijzer. “Rondrijden, lawaai maken op straat, mensen oproepen om naar buiten te komen en hun oud brood te delen.” Ook recepten met oud brood zijn welkom. De Vergeten Broodcentrale maakt er ook kunstwerken van. “We hebben een broodmasker gemaakt, dat heeft al dienst gedaan voor een verkleedfeest”, zegt Bernadette Zdrazil van de Vergeten Broodcentrale.

De Broodmobiel maakt één keer per maand een toer door de buurt. Zelf brood inleveren kan bij De Kompaan. “Het brood mag oud zijn en liefst hard. Het brood bewaren in een katoenen zak zorgt ervoor dat het uitdroogt en hard wordt”, zegt Carl Cappelle.

Wie de Vergten Broodcentrale wil helpen, vindt alle informatie op de website www.dekompaan.org.

Aangeboden door onze partners