Patiënten konden dinsdag niet terecht op de spoeddienst van het AZ Turnhout. © BELGA

Arbeiders raken kabel AZ Turnhout, ziekenhuis moet geplande zorg annuleren: “Ook woensdag stellen we nog operaties uit”

Turnhout -

Een breuk in een glasvezelkabel legde de werking van beide campussen van het AZ Turnhout voor een groot deel lam. Het ziekenhuis besliste dinsdag om alle niet-dringende zorg uit te stellen en ambulances naar andere ziekenhuizen af te leiden. Ook woensdag is de werking nog zwaar verstoord.

Bart Van den Langenbergh

Tijdens werkzaamheden onder het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout hebben arbeiders dinsdagnamiddag een glasvezelkabel geraakt. Deze kabel verbindt voor het AZ Turnhout de campus Sint-Elisabeth in de Rubensstraat met de campus Sint-Jozef op de Steenweg op Merksplas. Door de breuk viel heel wat software van het ziekenhuis uit.

Het ziekenhuis besliste in het kader van een veilige en kwaliteitsvolle zorg om alle niet-dringende zorg en operaties uit te stellen. Dat was niet alleen dinsdag het geval maar ook woensdag 5 oktober zijn de problemen nog niet van de baan.

“Via de firma die de werken onder het kanaal deed, vernamen we dat de glasvezelkabel morgen (woensdag, red.) nog niet hersteld kan worden”, zegt Goedele Beckers, hoofdarts van AZ Turnhout. “Daarom moeten we ook woensdag onze niet-dringende, geplande zorg op zowel campus Sint-Jozef als op campus Sint-Elisabeth annuleren. Door de kabelbreuk werkt onze software niet zoals het hoort. Zo hebben we zeer beperkt toegang tot onze elektronische patiëntendossiers, die cruciaal zijn voor de werking van een ziekenhuis.”

Niet zelf bellen

AZ Turnhout stelt woensdag alle raadplegingen uit. Ook mensen die woensdag voor een geplande opname naar het ziekenhuis zouden komen, krijgen een telefoontje om deze afspraak uit te stellen. “Onze medewerkers zijn dinsdagavond al gestart met te telefoneren naar de patiënten die woensdagochtend als eersten op de planning staan”, vertelt dokter Beckers. “Patiënten die later op de dag gepland staan, krijgen woensdag een telefoontje. We vragen mensen om niet zelf te bellen om onze lijnen niet te overbelasten.”

In afwachting van de herstelling van de glasvezelkabel werken de teams van het ziekenhuis aan andere oplossingen om zo snel mogelijk en stelselmatig de opnames en raadplegingen weer op te starten. “Voor patiënten die al opgenomen zijn in ons ziekenhuis is er geen probleem. We kunnen hen veilig verzorgen”, verzekert dokter Goedele Beckers.

Omdat heel wat software niet werkt, besliste het AZ Turnhout dinsdag al om geen nieuwe operaties meer te starten. “Alle operaties die bezig waren tijdens de kabelbreuk zijn veilig afgerond. De veiligheid van onze patiënten kwam op geen enkel moment in het gedrang”, legt Hetty Voeten van AZ Turnhout uit.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio