© Stad Sint-Niklaas

Dan toch schaatsplezier deze winter in Sint-Niklaas: “Maar we willen energieverbruik zo laag mogelijk houden”

Sint-Niklaas -

De stad Sint-Niklaas heeft besloten om ook dit jaar een ijspiste te voorzien op de Grote Markt tijdens Sint-Niklaas Wintert. Vanaf donderdag 8 december zullen jong en oud kunnen genieten van schaatsplezier. Daarmee is Sint-Niklaas een van de enige steden die tóch nog voor een schaatspist kiest, ondanks de hoge kosten om het ijs koud te houden. De stad neemt wel bijhorende maatregelen om het energieverbruik sterk te beperken.

Yannick Joos

De kogel is door de kerk, ook dit jaar zullen inwoners en bezoekers zich kunnen uitleven op de ijspiste tijdens Sint-Niklaas Wintert. Door de stijgende energiekosten werkte de stad samen met de concessionaris een gedetailleerd plan uit om het energieverbruik tot een absoluut minimum te beperken. “Aan de beslissing om opnieuw een ijspiste te voorzien, ging een lange en nauwgezette voorbereiding vooraf”, klinkt het.

LEES OOK. Gemeente denkt aan ijspiste in plastic om de kosten te drukken: “Schaatsbaan koel houden is met deze energieprijzen niet verantwoord”

De stad voert een hele reeks maatregelen in om het energieverbruik van de ijspiste deze winter zo veel mogelijk te beperken. Zo zullen de zijkanten van de tent zo veel mogelijk worden afgesloten, zodat er geen wind aan het ijs kan. Op die manier warmt de lucht minder op en is er minder energie nodig om de piste opnieuw af te koelen. Ook ’s nachts wordt er een soort gordijn rond de ijspiste gehangen, met zeilen rondom.

Betere isolatie

Verder worden de leidingen beter geïsoleerd en zet de uitbater moderne koelgroepen in, die veel efficiënter zijn. Tot slot zal de dikte van het ijs continu en nauwkeurig worden gemeten, om het verbruik zo laag mogelijk te houden. En ook de schaatsen worden beter geslepen om een zo klein mogelijk contactoppervlak met het ijs te creëren.

“In januari schakelt de stad over op een nieuw energiecontract. Het overgrote deel van de periode van de ijspiste verloopt dus tegen dezelfde energetische kostprijs als vorig jaar”, klinkt het bij het stadsbestuur. “Door de extra maatregelen kunnen we ook dit jaar het licht op groen zetten.”

De ijspiste op de Grote Markt gaat open op donderdag 8 december 2022 en blijft staan tot 8 zondag januari 2023. Een weekje korter dan andere jaren om … u raadt het al: het energieverbruik verder te beperken.

MEER OVER Energie

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio