Theater manager Ingeborg Verstappen: “De bezoekerscijfers voor de Belgische natuurfilm Onze Natuur zijn echt heel hoog. Qua cijfers kunnen we mee met de grotere bioscopen.” © Dirk Vertommen

Stadsbioscoop Cinema Lumière viert jaar opening: “We voelen dat de Mechelaars blij zijn met de herbestemming”

Mechelen -

Het is alweer een jaar geleden dat Cinema Lumière Mechelen in hartje binnenstad de deuren opende. Dat viert de stadsbioscoop met een reeks activiteiten. De feestweek afsluiten, doen ze daar vrijdag met een herneming van de allereerste avant-première, de Mechelse film Hotel Poseidon. Woensdag zijn kinderen koning.

Sven Van Haezendonck

Met de herbestemming van de Oude Stadsfeestzaal in de Frederik de Merodestraat kreeg Mechelen voor het eerst sinds de jaren negentig opnieuw een bioscoop in haar centrum. De stad gaf het monument in erfpacht en investeerde zelf meer dan 2 miljoen euro om het project van ruim 4 miljoen euro vorm te geven.

Het gebouw valt in de smaak, want een jury nomineerde het voor de jaarlijkse Onroerenderfgoedprijs. Nu vrijdag 7 oktober wordt bekendgemaakt wie van de drie laureaten die wint. “We houden onze vingers gekruist”, zegt theater manager Ingeborg Verstappen.

Cinema Lumière Mechelen zet sinds de start ook in op de meerwaardezoeker. © Dirk Vertommen

Reden om te vieren, hebben ze nu al in Cinema Lumière Mechelen, want de stadsbioscoop bestaat een jaar. Veel mensen zijn sindsdien een kijkje komen nemen en pikten er een film mee. “We zijn heel sterk gestart. We voelen dat de Mechelaars blij zijn met de herbestemming. Het was ook tof dat we konden beginnen met Hotel Poseidon, een Mechelse film”, vertelt Verstappen.

De langspeelfilm van regisseur Stef Lernous en het Mechelse Abattoir Fermé was het voorbije jaar te zien op verschillende filmfestivals. Vrijdag vertonen ze het debuut opnieuw op het witte doek in de Dijlestad. Liefhebbers van Disneyfilms kunnen vanavond, dinsdag 4 oktober, bij Lumière terecht voor de vertoning van The Lion King. Ze blazen er het stof van de klassieker uit 1984, filmjournalist Robin Broos komt hem inleiden.

De trappen naar LUX28, het café in Cinema Lumière Mechelen. © Dirk Vertommen

Nieuwe films en avant-premières combineren met documentaires en gerestaureerde klassiekers behoort tot de corebusiness van het huis. Op woensdag 5 oktober organiseert de stadsbioscoop een namiddag speciaal voor kinderen. Zij zijn dan koning. In de foyer kan je dan reuzegrote spelen en gezelschapsspelletjes terugvinden. “De films op het programma, zoals Nelly Rapp: monsteragent, zijn ideaal voor gezinnen.”

Onze Natuur scoort

Cinema Lumière Mechelen zet sinds de start ook in op de meerwaardezoeker. Zo wordt op donderdag 6 oktober de film Ouistreham vertoond, en dat in samenwerking met de feministische denktank Furia vzw. Een absolute publiekstrekker is ook de film Onze Natuur van de Mechelse maker Pim Niesten. “De bezoekerscijfers voor de Belgische natuurfilm zijn echt heel hoog. Qua cijfers kunnen we mee met de grotere bioscopen”, zegt Ingeborg Verstappen.

Centraal in de stadsbioscoop staat een cinematoren met drie filmzalen. ©  Dirk Vertommen

Die publieksopkomst is welkom. “Corona heeft toch een impact gehad. Ook de zomer was door het warme en mooie weer minder dan verwacht. Je merkte dat de mensen echt naar buiten wilden, maar in september is dat mede dankzij Onze Natuur opnieuw gekeerd. Er zitten ook nog goede films aan te komen, Close en Acht Bergen onder andere. Als we zo kunnen doorgaan, zitten we qua cijfers waar we willen zitten”, legt Verstappen uit.

www.lumiere-mechelen.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio