Antwerpen hoopt een titel binnen te halen met participatieprojecten voor jongeren. © Joris Herregods

Antwerpen is kandidaat voor Europese hoofdstad van de democratie

Antwerpen -

Antwerpen stelt zich kandidaat voor de titel Europese Hoofdstad van de Democratie of European Capital of Democracy. Het is de eerste editie van een jaarlijkse oproep voor steden die zich inzetten voor beleidsparticipatie van burgers. Antwerpen speelt jongerenprojecten uit.

Sacha Van Wiele

European Capital of Democracy is een initiatief van het Innovation in Politics Institute. Het doel is om met deze wedstrijd een netwerk van steden op te bouwen om burgerparticipatie te bevorderen en steden elkaar te laten inspireren.

De stad Antwerpen stelt zich nu kandidaat met een reeks projecten die jongeren betrekken. Het gaat onder meer om OOR 3.0, een nieuw digitaal participatieplatform, het competentiepaspoort voor en door jongeren ComPas en Kick-off Student City. In de kandidatuur staat ook het project waarbij wordt gekeken hoe straten en pleinen tienervriendelijk kunnen worden aangelegd met de nadruk op urban sports en cultuur.

Geen doel

“Ik ben in het bijzonder trots op ons programma Take Over ’t Stad, dat jongeren de kans geeft om rechtstreeks en structureel in dialoog te gaan met beleidsmakers, en ons inspireert over thema’s die ze zelf bepalen”, zegt Jinnih Beels (Vooruit), schepen van Jeugd. “Het uitwisselen van meningen en ideeën over hoe we jongeren het best en actief kunnen betrekken bij de democratie, draagt daartoe bij. Het behalen van de onderscheiding European Capital of Democracy is dan ook geen doel op zich, maar een middel om verdere ontwikkeling en uitvoering van jongerenparticipatie in Antwerpen te stimuleren.”

De winnaar van de titel zal begin 2023 bekend worden gemaakt. Als Antwerpen European Capital of Democracy wordt, zal de stad ook gaststad zijn voor verschillende congressen rond burgerparticipatie. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jinnih Beels Antwerpen