Burgemeesters Hennie Smit (Witzenburg) en Gaston Van Tichelt (Essen), juf Ann en Tanja in het eerste leerjaat Wigo.  © Robin Fasseur

Zuid-Afrikaanse juf leert Essense leerlingen tellen: “Zalig om eens voor zo’n kleine groep te staan”

Essen -

De kleuters en leerlingen van de gemeentelijke basisschool Wigo kregen dinsdag het gemeentebestuur en enkele leerkrachten van het Zuid-Afrikaanse Witzenberg op bezoek. Essen onderhoudt daar al twintig jaar een stedenband mee, Wigo verzorgt ook al 15 jaar contacten met de basisschool Mooi-Uitsig. “Wat zijn de kinderen hier stil, en letten ze goed op!”

Witzenberg ligt zo’n 120 kilometer boven Kaapstad in Zuid-Afrika. Het stadsbestuur is een hele week te gast in Essen. “Wat komen jullie hier doen?”, vragen enkele kleuters als een delegatie van zowel het Essense als Zuid-Afrikaanse gemeentebestuur de klas betreedt.

Burgemeester Hennie Smit van Witzenberg bezoekt de eerste kleuterklas van Wigo. © Robin Fasseur

Essen werkt via diverse programma’s, en met steun van de Vlaamse en Federale overheid, samen met de Zuid-Afrikanen. “Zo zijn een timmerman en loodgieter aan de slag bij ons om daarna meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt daar”, verduidelijkt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

De Zuid-Afrikaanse juf Tanja neemt even de eerste klas van juf Ann over. © Robin Fasseur

De Zuid-Afrikaanse delegatie telt ook enkele leerkrachten en directeur Desmond Ceasar van basisschool Mooi-Uitsig. Zo nam juf Tanja het eerste leerjaar van juf Ann over. “Met enkele spellen leren ze tellen tot tien en ze leren de begrippen meer en minder kennen. Er zijn dus wel gelijkenissen met ons onderwijs”, meent de juf.

Juf Tanja staat in Witzenberg echter voor een klas van 34 leerlingen. “Werken met zestien leerlingen hier is zalig. Je kan per kind meer tijd besteden. Ze zijn ook erg stil en letten goed op. In mijn klas, die dubbel zo groot is, is dat moeilijker te handhaven”, lacht ze.

Aan de hand van een spel leert ze de leerlingen tellen tot tien. © Robin Fasseur

Het schooljaar is in Zuid-Afrika nu bijna ten einde. “Ons schooljaar loopt over twaalf maanden, van januari tot december. We hebben geen grote vakantie van twee maanden, maar één week in maart en oktober, drie weken in juni en vier weken in december”, legt juf Tanja uit. “Onze leerlingen krijgen dezelfde leerstof als hier maar dan over een langere periode gespreid.”

De zesjarige Mil vond het alleszins heel speciaal. “Het is een leuke juf en ze kan ook Nederlands. We leerden tellen tot tien met een leuk spel”, vertelt hij.

De zesjarige Mil vond het wel leuk met de nieuwe juf Tanja. © Robin Fasseur

”Kleuterschool? Hebben wij niet”

Voor directeur Desmond Ceasar was het zijn tweede bezoek aan Wigo. “Het is een geweldige en ook heel mooie school”, merkt hij op. “We willen de naam van onze school ‘Mooi-Uitsig’ ook alle eer aan doen en werken hard aan een mooie en veilige schoolomgeving. Heel apart is dat er hier een kleuterschool is, dat hebben wij niet. We nemen wel de ‘good practices’ mee naar onze school. We willen graag rolmodel zijn voor andere Zuid-Afrikaanse scholen.”

Directeur Dirk Beyers van Wigo wisselt ervaringen uit met directeur Desmond Ceasar van Mooi-Uitsig. © Robin Fasseur

Directeur Dirk Beyers: “Onder meer ons speelplaatsbeleid, met toezicht van een leerkracht, heeft Mooi-Uitsig al overgenomen. Ook het hoekwerk, met kleine groepjes leerlingen, is daar nu geïntroduceerd. Dat is handig als je met zulke grote klassen moeten werken. Maar wij leren ook van hen. Zo hebben we hier op de speelplaats babbelhuisjes ingericht waar zesdejaars met de jongere leerlingen kunnen praten als ze een probleem spotten op de speelplaats.”

De delegatie blijft nog tot vrijdag in Essen, met heel wat bezoekjes en overlegmomenten. Boudewijn Vandenbossche, medewerker internationale samenwerking van de gemeente: “De thema’s lokale economie, jeugd en milieu blijven prioriteit voor het Witzenbergse gemeentebestuur.”

Burgemeester Hennie Smit en bestuursleden in gesprek met burgemeester Gaston Van Tichelt. © Robin Fasseur

“Onder meer het afvalbeheer is een belangrijk thema. De nood is er immers hoog omdat er de voorbije decennia een pak meer afval wordt geproduceerd en ze naar manieren zoeken om dat te verwerken. Daarom staat er deze week nog een bezoek aan Igean gepland.”

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio