De provincie investeert ruim 875.000 euro in een bosbeschermingsproject van de KMDA in DR Congo. © Stijn Van de Sande

Antwerp Zoo Foundation ontvangt bijna miljoen euro voor bescherming van belangrijk leefgebied van bonobo’s

Muizen, Antwerpen -

De provincie Antwerpen schenkt de komende drie jaar een totaalbedrag van ruim 875.000 euro aan de Antwerp Zoo Foundation en de KMDA, de organisatie boven ZOO Antwerpen en Planckendael. Met dat geld wordt de biodiversiteit van het natuurreservaat Lomako-Yokokala beschermd. In dat reservaat in DR Congo leeft zo’n 5% van alle wilde bonobo’s.

Stijn Van de Sande

Al sinds 1994 is de Koninlijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) aanwezig in het natuurreservaat Lomako-Yokala in DR Congo. Het voert er onderzoek uit naar de bonobo’s. “Maar sinds enkele jaren gaan we ook effectief het veld in om de mensapen en hun leefomgeving te beschermen. Want we zien het als onze morele plicht om niet alleen onze eigen dieren goed te verzorgen, maar ook het leefgebied waar ze oorspronkelijk vandaan komen”, aldus Dries Herpoelaert van de KMDA.

Het reservaat is zo’n 3.600 vierkante meter groot. Dat is groter dan de provincie Antwerpen. Om de quasi ongerepte natuur te beschermen, wordt er samengewerkt met de plaatselijke bevolking. “De lokale gemeenschap wordt actief betrokken bij onderzoeksactiviteiten, monitoring en bescherming van de dieren. Ze trekken er dagelijks op uit om de dieren te bewaken. Dat is niet alleen goed voor de bonobo’s, maar ook voor de andere dieren in het reservaat zoals olifanten, nijlpaarden en krokodillen”, zegt Jef Dupain, directeur van de Antwerp Zoo Foundation.

Al sinds 1994 is de KMDA aanwezig in DR Congo voor onderzoek naar en de bescherming van de bonobo’s. © Joren De Weerdt

Maar de inzet van de KMDA en de Antwerp Zoo Foundation heeft ook positieve gevolgen voor de bewoners. “Het versterkt hun socio-economische ontwikkeling”, klinkt het. “Zo werken we samen met ‘Les Mamans des Bonobo’s’, een organisatie van lokale vrouwen. Via dit project wordt er ingezet op klimaatslimme en duurzame landbouw. Daarnaast wordt er een corridor gecreëerd tussen Lomako-Yokokala en Buende om de economie aan te zwengelen en ondernemerschap mogelijk te maken. Het verhogen van de levensstandaard en het versterken van de biodiversiteit gaan zo hand in hand.”

5% van alle wilde bonobo’s

Het aantal bonobo’s in het reservaat wordt geschat op 1.500 tot 2.000 dieren. Daarmee zou zo’n 5% van het totale aantal wilde bonobo’s in dat gebied leven. Het reservaat beschermen is dan ook erg belangrijk. “Daarom investeren we vanuit de provincie tot 2025 een bedrag van 875.850 euro”, zegt gedeputeerde voor Mondiaal Beleid Luk Lemmens (N-VA). “Maar het is voor ons belangrijk dat het project breder gaat dan enkel het beschermen van de bonobo’s. De inzet op bosbescherming en begeleiding van de lokale gemeenschap maken er een extra waardevol project van.”

In ZOO Planckendael voeren wetenschappers dagelijks onderzoek naar de mensapen. © Joren De Weerdt

Behalve in Lomako-Yokokala heeft de KMDA ook een conservatieproject in het noorden van Congo voor de bescherming van de okapi’s en is het beheerder van natuurreservaat De Zegge in Geel. Daarnaast lopen er ook in de dierenparken zelf tal van projecten en onderzoeken. “Bij de bonobo’s onderzoeken we bijvoorbeeld dagelijks hun emoties, de onderlinge relaties en de invloed van voedingskeuzes van het ene dier op de andere”, aldus onderzoeksassistent Jonas Verspeeck.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio