De Colomastraat is ondertussen al een tijdje afgesloten voor doorgaand verkeer. ©  Dirk Vertommen

Volgende grote Mechelse werf start nog dit najaar op: verkeerscirculatie in stationsbuurt wijzigt grondig

Mechelen -

Een volgende grote werf in Mechelen start nog dit najaar op. Een aannemer begint na de herfstvakantie in november met werkzaamheden in de stationsbuurt. De verkeerscirculatie wijzigt er grondig. Zo zal doorgaand autoverkeer in twee richtingen door de Leopoldstraat kunnen rijden, maar niet meer door de Hendrik Consciencestraat.

Sven Van Haezendonck

Aanleiding voor de veranderingen in de straten rond het station is de opening van de tangent, nu bijna drie maanden geleden. Doorgaand verkeer dat vroeger via de Postzegellaan naar het centrum reed, wordt tegenwoordig over de nieuwe verbindingsweg (B101) gestuurd. De verminderde verkeersdruk grijpt de stad aan om de verkeerscirculatie in de stationsbuurt helemaal te wijzigen.

Omdat een definitieve herinrichting pas in de periode 2027-2028 gepland is, kiest de stad nu al voor een tijdelijke herinrichting. Aannemer Emeric D’Hollander uit Antwerpen mag de opdracht uitvoeren voor iets meer dan 1,2 miljoen euro. In de loop van november moeten de werkzaamheden starten.

“Autoluwer en veiliger maken”

“Met de tijdelijke herinrichting van enkele straten maken we de stationsomgeving heel wat autoluwer en veiliger”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Samen met de tangent en de tijdelijke herinrichting van de vesten wordt dit het derde groot project dat de mobiliteit in Mechelen drastisch anders laat lopen. “Bovendien maken we van die kans gebruik om het comfort voor fietsers en voetgangers te verhogen. Waar mogelijk leggen we extra perken met groen aan of planten we extra bomen”, legt de eerste schepen uit.

Een toekomstbeeld van de Leopoldstraat, met autoverkeer in twee richtingen. ©  Studiebureau Omgeving

LEES OOK. Colomalaan transformeert van weg voor auto’s tot brede fietsboulevard

De Leopoldstraat komt wellicht als eerste aan de beurt om aangepast te worden. Daar rijdt het verkeer in de toekomst in twee richtingen door, maar lijnbussen gaan er niet meer passeren. Aan beide kanten komen er fietspaden en parkeerstroken. In de brede straat naar het station laat de stad ongeveer 150 vierkante meter ruimte ontharden, in plantvakken is er plek voor 23 nieuwe bomen.

“Versteend plein al groenere aanblik geven”

“Tegelijk met de Leopoldstraat gaan we ook de rotonde op het Koning Albertplein al voor de helft onder handen nemen. Het grotendeels versteende plein krijgt in de tijdelijke herinrichting al een groenere aanblik”, vertelt Princen. De tweede helft van de rotonde wordt aangepast samen met de werkzaamheden in de Hendrik Consciencestraat.

In de Consciencestraat, decennialang een van de toegangspoorten naar de vesten en het centrum, is binnenkort geen doorgaand verkeer meer welkom. Autobussen van De Lijn kunnen er in de nabije toekomst in twee richtingen rijden. Lokaal verkeer kan gebruikmaken van de busstrook in de richting van de vesten. Ook hier komen aan beide kanten van de straat fietspaden, aan de oostzijde wordt een breder voetpad gemaakt.

Na de tijdelijke herinrichting is doorgaand verkeer niet meer mogelijk in de Hendrik Consciencestraat. © Dirk Vertommen

LEES OOK. Afwerking fietssnelweg tussen Mechelen-Zuid en Zemst volop bezig

Vijf ruime zones voor laden en lossen en kortparkeren moeten de bereikbaarheid van de handelaars garanderen. Ook hier wordt een oppervlakte van 150 vierkante meter onthard om plaats te maken voor nieuw groen. Voor het fietspad moet een van de tien bomen wijken, maar er komen er ook vijf nieuwe bij.

In de Colomastraat staan vandaag maar drie bomen, maar bewoners mogen zich verheugen over tien nieuwe exemplaren. Door de tijdelijke herinrichting van de Mechelse vesten is hun straat sinds kort een pak verkeersluwer geworden. Na de werkzaamheden kan je de Colomastraat enkel nog in- en uitrijden via de Leopoldstraat. Aan de kant van de vesten wordt ze afgesloten. Fietsers delen er de weg met auto’s.

In Consciencestraat ligt de focus op busverkeer. Lokaal verkeer kan er enkel in de richting van de vesten. © Studiebureau Omgeving

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio