Jef Vingerhoets en Lou Geluyckens staan voor het begijnhofhuisje waar Serafientje zou gewoond hebben. © Chris Van Rompaey

Boek beschrijft het ontstaan van nieuw fabeldier Lierelei: “De eerste versie was te pikant”

Lier -

Tijdens de Ommegang afgelopen zondag kon je kennismaken met de Lierelei, het nieuwe fabeldier dat voortaan deel uitmaakt van de historische Lierse Reuzentrein. Hoe dit dier tot stand kwam, vertellen Lou Geluyckens en Jef Vingerhoets in Het ontstaan van de Lierelei.

Chris Van Rompaey

“Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk, vroeg me in 2019 om lid te worden van deze vzw en er een aantal verhalen voor te schrijven. Tijdens een van de vergaderingen kwam hij af met een verhaal dat hij zelf verzonnen had over een nieuw fabeldier voor de Lierse Ommegang. Zijn verhaal zat goed in elkaar, maar het was nogal pikant en dus niet voor alle leeftijden geschikt”, zegt Lou Geluyckens.

“Medegezel Jef Vingerhoets en ik wierpen een blik van verstandhouding naar elkaar en hadden meteen door dat we hiermee probleemloos aan de slag konden. De basis was gelegd. Enkele dagen later bezorgde Jef me al een aangepaste versie op enkele A4-tjes waarin hij een begijntje, Serafientje, had toegevoegd. Vervolgens kreeg ik carte blanche en ben ik het verhaal gaan uitschrijven en dialogen gaan toevoegen, op mijn manier. Een manier die mijn lezers wel eens als Timmermansiaans omschrijven.”

De Lierelei tijdens de Ommegang vorige zondag. © Chris Van Rompaey

Verzonnen legende

“Er zijn mensen die geloven dat het om een echte Lierse legende gaat, maar het verhaal is uiteraard verzonnen, wat je wel kunt verwachten als je over een fabeldier schrijft. Achteraan in het boek namen we trouwens een tekst op van historicus Marc Mees over de herkomst van fabeldieren. Zelf vertel ik achteraan in het boek over de drie socioculturele en economische elementen waarop de Lierelei gebaseerd is: het Lierse palingdraaien, de Lierse duivenmarkt en het privilege van de schapenmarkt.”

Je kunt de Lierelei opnieuw bewonderen tijdens de Ommegang op zondag 9 oktober vanaf 14.30u. Om 9u beslissen de organisatoren of de Ommegang, rekening houdend met de weersvoorspelling, al dan niet doorgaat. Het boek Het ontstaan van de Lierelei is tijdens de Ommegang te koop, en op andere dagen bij Visit Lier in het stadhuis. Het kost 25 euro.

www.ommeganglier.be

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio