©  Manon Bruininga

Herfstvaccin ten onrechte “aanbevolen” in vele uitnodigingsbrieven

In honderdduizenden uitnodigingsbrieven voor het herfstvaccin die het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft verstuurd naar 18- tot 64-jarigen, staat ten onrechte dat de prik is “aanbevolen”. “Een programmeerfout bij het lay-outen en druktechnisch klaarmaken van de brief”, zegt het agentschap dinsdag.

Bron: Belga

De fout staat in brieven die werden verstuurd naar 18- tot 64-jarigen en waarbij het vaccinatiecentrum in de brief geen datum en uur voorstelt voor een afspraak. “In deze versie van de brief staat in de inleiding foutief een zin die zegt dat het vaccin is aanbevolen”, zegt Zorg en Gezondheid. Op de keerzijde staat wel correct dat de inenting een aanbod is voor die doelgroep, en dat ze aanbevolen is in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij zwangerschap of wanneer de persoon andere gezondheidsproblemen heeft.

In die brieven werd de inleiding overgenomen van de brief die gebruikt wordt voor 65-plussers, voor wie het herfstvaccin wel aanbevolen is, legt het agentschap uit. “De vergissing werd meteen rechtgezet zodra ze werd vastgesteld. In alle uitnodigingbrieven die nu verstuurd worden naar 18-64-jarigen, is de zin over de aanbeveling dus verwijderd.”

Geen nieuwe brief

De personen die een uitnodiging kregen met de fout, krijgen geen nieuwe brief. “Het gaat uiteindelijk maar om een kleinigheid en de correcte informatie over voor wie een aanbeveling geldt, stond ook in die brief (en ook op onze website)”, duidt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Hoeveel brieven met de verkeerde inleiding er precies werden verstuurd, kan hij niet zeggen, maar “aangezien de uitnodigingen al goed gevorderd zijn en heel wat vaccinatiecentra uitnodigingen zonder datum sturen, zullen het er vele honderdduizenden zijn”, dixit de woordvoerder.

In de uitnodigingsbrieven voor 18-64-jarigen waarbij er wel al een datum en uur van vaccinatie worden voorgesteld, stond de fout niet.  

Vastgoed

Jobs in de regio