David Goffin. ©  Icon Sport

Opsteker van jewelste: David Goffin wint tegen nummer één van de wereld Carloz Alcaraz

In het sterk bezette Nur-Sultan, in Kazachstan, heeft David Goffin gedaan wat weinigen mogelijk achtten: hij won tegen Carloz Alcaraz (7-5, 6-3). Het was wel de eerste officiële ATP-match van de Spanjaard sinds hij zich tot nummer één van de wereld kroonde maar deze stuntzege is vooral Goffins verdienste. Hij laat zien dat hij nog niet is afgeschreven.

Hans Jacobs

Als lucky loser werd Goffin opgevist in het toptoernooi in Kazachstan – het ATP 500-toernooi is gedoteerd met bijna 2 miljoen dollar. Het voordeel: Goffin was al een beetje gerodeerd door de twee kwalificatierondes die hij in de benen had. Het nadeel: hij trof Dé Man van het mannentennis, Carlos Alcaraz. Maar Goffin wilde zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Dat hij hem zoveel mogelijk onder druk zou zetten, zei Goffin, en dat Alcaraz misschien nog te lijden had onder de decompressie van de gewonnen US Open, en nog niet op dreef was.

Goffin, na een totnogtoe wisselvallig seizoen gezakt naar de 66ste plaats op de wereldranglijst, toonde zich niet geïntimideerd. Hij speelde bij momenten fijnbesnaard, liet zien waarom hij ooit nog toptienspeler van de wereld was, won aan vertrouwen, durfde de lijnen op te zoeken, en liep uit tot 5-2.

Alcaraz bleef er siberisch onder. Toen begon de eerste opslag van Goffin te haperen, en knokte de Spanjaard zich weer terug in de wedstrijd: 5-5. Erop en erover? Integendeel, Goffin knokte voor wat hij waard was, en verzilverde gelijk het eerste setpunt: 7-5. Goffin brak in de tweede set gelijk door de opslag van Alcaraz, liep uit tot 3-0. Hij bleef kalm, ook toen Alcaraz terugbrak, won met 6-3. Alcaraz won dit jaar elke wedstrijd minstens één set, Goffin is de eerste die hem in twee sets te kijken zet.

LEES OOK. De twee gezichten van David Goffin: eerst gewipt door nummer 152, dan stuntzege tegen nummer 1

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En zeggen dat Goffin de kwalificaties niet overleefde tegen nummer 151 van de wereld, slechts als lucky loser werd opgevist maar nu wel tegen nummer één van de wereld wint. Het is symbolisch voor zijn seizoen, eentje met twee gezichten. Soms doet het pijn aan de ogen om Goffin bezig te zien – getuige de Australian open, zijn Amerikaanse hardcourtseizoen – en soms maakt hij het de allerbesten zeer lastig – getuige zijn matchbal tegen Rafaël Nadal in Madrid, getuige zijn uitstekende Wimbledon, getuige zijn zege tegen Alcaraz in Kazachstan.

Zijn 66ste plaats op de wereldranglijst geeft een vertekend beeld – dit jaar kon hij geen voordeel halen uit een van zijn beste grandslamtoernooien die hij ooit speelde, want de rankingpunten van Wimbledon werden dit seizoen niet doorgerekend op de wereldranglijst.

Als hij Goffin nog consistenter zijn intrinsieke topniveau haalt – en niet zoals totnogtoe dit seizoen de ups en downs afwisselt – wacht hem nog een mooi eindejaar.

Vastgoed

Jobs in de regio