©  EPA-EFE

Nobelprijs Natuurkunde gaat naar drie wetenschappers in de kwantummechanica

Voorlopig nog geen Nobelprijs voor onze landgenote en sterrenkundige Conny Aerts. De hoogste wetenschappelijke onderscheiding in de fysica gaat naar drie kwantumfysici, uit Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

jvh, joroBron: BELGA

Frans wetenschapper Alain Aspect, Amerikaans onderzoeker John F. Clauser en de Oostenrijker Anton Zeilinger winnen de Nobelprijs Fysica met pioniersonderzoek in de kwantummechanica. De drie voerden grensverleggend onderzoek uit naar deeltjes in verstrengelde toestand.

De Nobelprijs bedraagt dit jaar 10 miljoen Zweedse kroon, omgerekend bijna 920.000 euro. ­Het is de 116de keer dat het Nobelcomité de prijs voor fysica uitreikt. De eerste keer was in 1901.

In totaal wonnen slechts vier vrouwen de prijs. De laatste was Andrea Ghez, twee jaar geleden. Marie Curie was de eerste, in 1903. De Belgische hoop was gevestigd op de Leuvense sterrenkundige Conny Aerts, geboren in Brasschaat, die eerder dit jaar samen met twee buitenlandse collega’s de Noorse Kavli-prijs ontving voor haar baan­brekende onderzoek naar sterbevingen.

LEES OOK. Belgische sterrenkundige wint prestigieuze Kavli-prijs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER