ANTWERPEN LIVE. Recordaantal faillissementen: “Nu zien we effecten van coronacrisis, over half jaar die van energiecrisis”

2022 is in de provincie Antwerpen een recordjaar op vlak van aantal faillissementen. Dat blijkt uit cijfers van Graydoncreditsafe, een specialist in de analyse van bedrijfsgegevens. Onderzoeksdirecteur Eric Van den Broele ziet hiervoor twee oorzaken: de coronacrisis en de uitdovende steunmaatregelen enerzijds en de acties van rechtbanken tegen spookbedrijven anderzijds. Dat zegt hij in Antwerpen Live.

In de voorbije maand september zijn niet minder dan 262 bedrijven failliet gegaan in de provincie Antwerpen. Dat is niet alleen een record. Het is ook bijna een verdubbeling in een jaar tijd.

Volgens Eric Van den Broele van Graydoncreditsafe zien we nu de naweeën van de coronacrisis. “Tijdens de coronacrisis waren er minder faillissementen door de steunmaatregelen van de overheid”, zegt hij. Maar intussen dooft die steun uit en worden de bedrijven alsnog geconfronteerd met hun onbetaalde rekeningen en torenhoge schulden.

LEES OOK. Recordaantal bedrijven in provincie Antwerpen failliet: coronacrisis slaat ongenadig toe, vooral in horeca

Daarnaast wijst Van den Broele op acties van rechtbanken die spookbedrijven en zombiebedrijven viseren. Dat zijn firma’s die in feite niet bestaan, of al jarenlang met een negatief vermogen kampen.

De energiecrisis vertaalt zich nog niet in de faillissementscijfers, maar dat wil niet zeggen dat het gros van de bedrijven deze nieuwe crisis vlotjes doorstaat. Hij vreest dat de gevolgen over een halfjaar merkbaar zullen zijn. Maar of deze crisis even hard zal toeslaan als de coronacrisis zal voor een groot deel afhankelijk zijn van de nieuwe steunmaatregelen.

DISCUSSIE. Moet overheid selectiever zijn met energiesteun voor bedrijven, dan het was met coronasteun?

Aangeboden door onze partners