Simon Cowell is de eerste die royalties zal krijgen voor een tv-programma. ©  Chris Pizzello/Invision/AP

Simon Cowell sluit megadeal van 125 miljoen euro om ‘Got talent’-format veilig te stellen

Simon Cowell (62) heeft met zijn bedrijf Syco Entertainment een megadeal gesloten om zijn Got Talent-franchise veilig te stellen. Een investeringsmaatschappij betaalt de televisiemaker hiervoor 125 miljoen euro.

pom

In popmuziek bestaat het fenomeen al langer: royalties die artiesten krijgen telkens hun nummers worden verkocht, gedraaid, gecoverd, op sociale media of in commercials verschijnen. Voor tv-programma’s bestaat dat niet.

De investeringsmaatschappij ACF heeft nu voor tv-programma’s een gelijkaardig systeem uitgewerkt. De eerste deal daarvoor sloten ze met Simon Cowells bedrijf Syco Entertainment. “We willen het intellectuele eigendom van de talentenjachtreeks veiligstellen en passieve inkomstenstroom genereren”, zegt ACF.

Simon Cowell is de bedenker van het Got talent-format, dat vandaag al in 72 landen loopt. Voordien bedacht Cowell ook al X Factor. Hij zit zelf in de jury van America’s got talent. Afgelopen seizoen was hij grote fan van de Vlaming Chris Umé en diens deepfake-techniek.

Vastgoed

Jobs in de regio