Het traditioneel vuurwerk op oudejaarsavond. ©  Stijn Van de Sande

Mechelen kiest op oudejaarsavond voor geluidsarm vuurwerk: “We trekken voluit kaart dierenwelzijn”

Mechelen -

Na een pauze van twee jaar keert het traditioneel vuurwerk op oudejaarsavond in Mechelen terug. Al zal dat niet meer klinken zoals vroeger, want het zal voortaan geluidsarm zijn. De stad en Mechelen Feest slaan de handen in elkaar om vuurwerk van maximaal 85 decibel algemeen in te voeren.

Sven Van Haezendonck

Op Werelddierendag wordt naar jaarlijkse traditie het charter voor dierenwelzijn ondertekend. Dit jaar kan bevoegd schepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+) samen met Kathleen Rombauts, beheerder van Dierenbescherming Mechelen vzw, de ambitie afvinken om geluidsarm vuurwerk in te voeren. “Dat was al langer een ambitie. Ik ben zeer blij dat we samen met Mechelen Feest ook voor oudjaar voluit de kaart kunnen trekken voor dierenwelzijn”, zegt Vanmarcke.

Mechelen Feest, dat de festiviteiten voor oudjaar op de Grote Markt organiseert, opteert vanaf dit jaar voor geluidsarm vuurwerk. “Wij bouwen graag een groot feest, maar dat kan ook met respect voor de dieren in onze stad. Geluidsarm vuurwerk is heel wat beter voor het welzijn van dieren dan traditioneel vuurwerk, zonder dat we daarbij aan schoonheid of feestelijkheid inboeten. We komen daarmee tegemoet aan een vraag die al lang leeft in Mechelen”, vertelt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), voorzitter van Mechelen Feest.

Traditioneel tot 170 decibel

Bij traditioneel vuurwerk krijg je een luide knal veroorzaakt door de ‘break’ van de lading in de vuurpijl. Deze lading zorgt ervoor dat de vuurpijl uit elkaar spat. Deze knallen kunnen een volume halen tot 170 decibel. “Dat heeft een grote impact op heel wat dieren zoals vogels, paarden, honden of katten. Ze worden heel angstig, ze slaan op de vlucht of ze kunnen zelfs sterven van stress. Bovendien kunnen ze zich verwonden tijdens hun vlucht. Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximumgrens op 85 decibel, waardoor de impact heel wat kleiner wordt”, zegt de stad.

Schepen Vicky Vanmarcke en Kathleen Rombauts, beheerder van de Dierenbscherming, bij het charter. ©  Stad Mechelen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio