DISCUSSIE. Moet overheid selectiever zijn met energiesteun voor bedrijven, dan het was met coronasteun?

De coronacrisis, kort gevolgd door de huidige energiecrisis: het doet onze economie en onze bedrijven pijn. Nog nooit zijn in de loop van de maand september in de provincie Antwerpen zo veel bedrijven failliet gegaan als dit jaar, zo blijkt uit de laatste cijfers. Tijdens de coronacrisis probeerde de overheid nog zo veel mogelijk bedrijven te redden van de ondergang, ook diegene die het sowieso al moeilijk hadden. Moeten onze regeringen nu selectiever zijn in welke bedrijven het wil steunen en welke niet?

In de voorbije maand september zijn niet minder dan 262 bedrijven failliet gegaan in de provincie Antwerpen. Dat is niet alleen een record. Het is ook bijna een verdubbeling in een jaar tijd. Niet de huidige energiecrisis, maar de coronacrisis is de voornaamste oorzaak van deze zorgwekkende trend. Veel bedrijven hebben het tijdens die crisis nog even kunnen uitzingen dankzij de overheidssteun, maar nu die maatregelen stilaan niet meer van toepassing zijn, blijken ze de hoge kosten en schulden toch niet te boven te komen.

LEES OOK. Recordaantal bedrijven in provincie Antwerpen failliet: coronacrisis slaat ongenadig toe, vooral in horeca

Nu blijkt dat voor een klein percentage van die bedrijven de coronasteun uitstel van executie was. Ook zonder coronacrisis zouden ze op de fles zijn gegaan. Met een nieuwe crisisgolf die onze economie overspoelt, dient zich dan ook een nieuwe kwestie aan: de overheden hebben intussen al bepaalde maatregelen getroffen om de bedrijven in deze energiecrisis te ondersteunen, maar moet deze keer wat selectiever te werk worden gegaan? “Het is nu belangrijk dat de overheid alleen de bedrijven helpt die duidelijke overlevingskansen hebben”, meent alvast Eric Van den Broele, onderzoeksdirecteur van Graydoncreditsafe, een specialist in de analyse van bedrijfsgegevens.

Voor veel bedrijven waren coronasteunmaatregelen slechts uitstel van executie: moet overheid selectiever zijn met steun tijdens de energiecrisis?

Vastgoed

Jobs in de regio