De Gezinsbondleden waren massaal op de afspraak in de Braembib voor hun eeuwfeest. © JAA

Honderdjarige gezinsbond pleit voor gemeentelijke energiepremie

Schoten -

In de Braembib vierde de huidige generatie van de Gezinsbond het honderdjarig bestaan van de lokale afdeling. “Ook vandaag werken we in Schoten nog altijd met veel enthousiasme aan een gezins- en kindvriendelijke samenleving”, aldus Schotenaar en regiovoorzitter Jef Peeters. Ook de dames van ‘de weeg’ werden bij het eeuwfeest betrokken. Vrijwilligers werden bedankt en de gemeente wordt gevraagd om een energiepremie voor grote gezinnen te voorzien.

Jan Auman

Met bijna 220.000 gezinnen zijn de leden van de Gezinsbond ondertussen, in 900 afdelingen met ruim 12.000 vrijwilligers. Elk jaar organiseren deze vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan één miljoen deelnemers.

“In de archieven van de Bond van de talrijke gezinnen” werd aangegeven dat er in 1921 een afdeling opgericht werd te “Schooten”. Onze afdeling Schoten was een van de pioniers”, aldus advocaat op rust Jef Peeters, voorzitter van de regionale koepel Noord-Antwerpen. De Schotense afdeling wordt momenteel geleid door Leen Chabot.

Gezinstrefdagen

Ook in Schoten is de gezinsbond altijd erg actief geweest via de plaatselijke bestuursploeg die ook vandaag nog uitsluitend uit vrijwilligers bestaat. Sommige activiteiten werden zelfs overgenomen door de gemeente “In de jaren 90 startte de Gezinsbond met de gezinstrefdagen. Deze succesvolle activiteit stopte, toen de gemeente met Park Happening begon”, aldus Peeters.

“Onder invloed van de plaatselijke Gezinsbond werd een gemeentelijke adviesraad (Gezinsraad) opgericht. De Gezinsbond lag aan de basis van een geboorte- en adoptiepremie, een tussenkomst in het meerwaterverbruik voor grote gezinnen, een samenwerking met het cultuurcentrum voor kindervoorstellingen enz.. Ook nu nog organiseert de plaatselijke afdeling verschillende activiteiten ( babysitdienst, yogalessen, tweede handsbeurzen, kaligrafielessen, een legpuzzelkampioenschap.”

Energiepremie

Jef Peeters, regiovoorzitter van Gezinsbond. © JAA

In zijn gelegenheidstoespraak riep regiovoorzitter Jef Peeters het gemeentebestuur - vertegenwoordigd door burgemeester Maarten De Veuster en de schepenen Iefke Hendrickx en Walter Brat (allen N-VA) - op om een tussenkomst te voorzien in de energiefactuur van grote gezinnen.

“Het hoeft geen betoog dat een gezin bestaande uit vijf personen meer energie verbruikt dan een kinderloos gezin”, aldus Peeters. “De wasmachine draait er meer uren, de kooktijden duren langer, er is meer verbruik van warm water om te douchen of te wassen en er zijn meer slaapkamers te verwarmen.”

Wiegwijs viert mee

De herdenking van honderd jaar Gezinsbond was vooral een moment om de vrijwilligers die zich al vele jaren inzetten voor de vereniging te bedanken voor hun jarenlange belangeloze inzet. Op dezelfde receptie werden ook de vrijwilligers van Wiegwijs - vroeger gekend als de ‘weeg’ of het ‘kinderheil’ - uitgenodigd. Deze organisatie werd in hetzelfde jaar opgericht om jonge moeders bij te staan. Ook hier verzorgden de meestal vrouwelijke vrijwilligsters belangeloos een enorme dienst te voordele van pasgeborenen en hun jonge ouders. Ook hun inzet was meer dan een gewoon bedankje waard.

Puzzelkampioenschap

De Gezinsbond organiseert dit najaar het ‘Puzzelkampioenschap’. Ook de afdeling in Schoten doet mee. Op zondag 16 oktober kan je in het Rozenkransheem proberen om de Gezinsbondpuzzel zo snel mogelijk op te lossen. Tijdens het Puzzelkampioenschap proberen teams van maximaal vier personen een puzzel van 500 stukjes te leggen. Deze puzzel met als thema ‘Jommeke’ werd hiervoor speciaal ontworpen.

Wie wil deelnemen mailt naar jefpeeterspycke@gmail.com of belt 03-658.10.91. Het Puzzelkampioenschap van de afdeling Schoten gaat door op zondag 16 oktober van 14.30 tot 17 uur in het Rozenkransheem, Verbertstraat 1, 2900 Schoten. Per deelnemend team betaal je 10 euro.(jaa )

Website Gezinsbond Schoten met meer activiteiten en contactinfo

 © RR

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio