©  BELGA

Remco Evenepoel rijdt vandaag eerste wedstrijd in zijn regenboogtrui: “Het gaat een zottenkot worden”

In Binche-Chimay-Binche rijdt Remco Evenepoel (22) vandaag voor het eerst in de trui van wereldkampioen. Niet om te winnen, wel om te shinen. “Zelf keek ik altijd heel erg op naar de wereldkampioen die door het peloton reed. Ik ben niet nerveus, wel benieuwd.”

Jan-Pieter de Vlieger

LEES OOK. Remco Evenepoel reageert op de vermeende interesse van Ineos: “Van een geruchtje is een feit gemaakt”

Zondag bracht hij nog de Brusselse Grote Markt in vervoering, gisteren schoof Remco Evenepoel op een duffe hotelkamer aan voor alweer een (online) persconferentie. Om uit te leggen waarom hij vandaag Binche-Chimay-Binche rijdt.

“Niet om te winnen”, zo opende Evenepoel. “Ik voel me niet fris meer en ik zat de voorbije dagen laat in mijn bed. Ik ga natuurlijk niet klagen, maar het is toch een zware week geweest. Daarom heb ik ook geen spijt dat ik Lombardije niet rijd. Ik had geen zin om van bij de start af te zien. Ooit wil ik Lombardije winnen, maar dat kan alleen met een specifieke voorbereiding, zoals ik die dit jaar voor Luik had.”

Naar eigen zeggen heeft Evenepoel in Binche maar één betrachting: genieten van zijn allereerste koers in de regenboogtrui. “Ik zal niet zeggen dat ik nerveus ben, maar ik ben wel benieuwd hoe het zal zijn. Met Greg Van Avermaet en Victor Campenaerts heb ik al berichtjes liggen sturen. Binche is een regio die leeft voor de koers. Het gaat sowieso een zottenkot worden. Ik weet hoe ik zelf altijd heel erg opkeek naar de wereldkampioen die door het peloton reed. Hoe die overal een metertje extra kreeg.”

Idool Gilbert

Het voetlicht deelt Evenepoel vandaag met Philippe Gilbert, die zijn allereerste laatste koers in België rijdt. Evenepoel vindt het een voorrecht om daar bij te zijn. “Philippe is mijn idool. Hij heeft de allergrootste koersen gewonnen, op alle mogelijke manieren. Ik ben fier dat we ploegmaats zijn geweest. Perfect dat we in Binche nog een laatste keer samen koersen, zoals het ook mijn laatste koers met Iljo Keisse wordt. Iljo was mijn mentor in het begin van mijn carrière. Na mijn crash in Lombardije was hij een van de mensen die belde en berichten stuurde om te vragen hoe het met mij ging.”

 ©  BELGA

Eigen aan persconferenties is dat de vragen alle kanten uitschieten. Een Spaanse journalist wilde gisteren graag dat Evenepoel verduidelijkte of het seizoen 2022 “een droom of meer dan een droom was.” Het laatste, zo gaf de wereldkampioen aan.

Tour of Giro?

Onvermijdelijk passeerde gisteren ook de kwestie of de wereldkampioen volgend jaar de Giro of de Tour gaat rijden. Daarop kwam ook nu geen definitief antwoord, maar tussen de regels kon je verstaan dat de Giro op dit moment in poleposition ligt. “Na de Vuelta hoorde je vaak het advies om zo snel mogelijk naar de Tour te gaan. Maar het heeft geen zin om vooruit te willen lopen op het plan. Ik ben tweeëntwintig jaar. We doen het stap per stap.”

Op verdere vragen over zijn toekomst ging Evenepoel liever niet in. “Nog één keer koersen en dan ben ik klaar. Dan ga ik genieten van alles wat de voorbije weken is gebeurd. Ik denk dat ik dat nu wel heb verdiend.” (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen