De politieraad van politiezone Rivierenland werd maandagavond geïnstalleerd. ©  Joris Herregods

Politiezone Rivierenland is derde grootste politiekorps van Vlaanderen: “Evenveel of zelfs meer blauw op straat dan voor fusie”

Puurs-Sint-Amands, Bornem, Willebroek, Mechelen -

Nog drie maanden en de op twee na grootste politiezone van Vlaanderen gaat officieel van start: politiezone Rivierenland. Een fusie tussen de zones Mechelen-Willebroek en Klein-Brabant. Vooral voor de inwoners van Bornem en Puurs-Sint-Amands is een politiefusie nieuw. “Voor de burger verandert er weinig: het commissariaat in Bornem blijft behouden, er is evenveel of zelfs nog meer blauw op straat en ook de wijk- en verkeerspolitie blijven operationeel zoals vroeger”, zeggen de burgemeesters van Bornem en Puurs-Sint-Amands.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Nieuwe politieraad nu al geïnstalleerd: alle leden leggen de eed af

Na Antwerpen en Gent wordt politiezone Rivierenland de grootste van Vlaanderen met bijna 550 politiemedewerkers en een gebied van meer dan 160.000 inwoners. De fusie van de zones Mechelen-Willebroek en Klein-Brabant (Bornem en Puurs-Sint-Amands) stond bijna in de sterren geschreven.

“De politiezone Klein-Brabant is vandaag een kleine politiezone voor uiteindelijk minder dan 50.000 inwoners. We stellen vast dat we met een steeds complexere samenleving worden geconfronteerd, maar ook met moeilijkere dossiers om te onderzoeken”, zeggen burgemeesters Koen Van den Heuvel en Greet De bruyn (allebei CD&V) van respectievelijk Puurs-Sint-Amands en Bornem. “Dan denk ik onder meer aan internetfraude of cybercriminaliteit. Het is dan uiteraard belangrijk dat je over voldoende expertise beschikt om zo’n zaken aan te pakken. Aansluiting bij een andere zone betekent automatisch meer capaciteit die je op zo’n zaken kan inzetten. Anderzijds beschikken we ook over een droneteam dat opgestart werd in Klein-Brabant en nu dus in de nieuwe politiezone zal worden ingezet.”

Voorzitter Alexander Vandersmissen, geflankeerd door Koen Van den Heuvel, Greet De bruyn en Eddy Bevers. ©  Joris Herregods

“De fusie is niet zomaar een wild idee van de burgemeesters, maar het werd ook aangekaart door de politieleiding. Vanuit de lokale politiek is er lang nagedacht vooraleer we de beslissing hebben genomen. Maar er zijn voorwaarden gesteld. We wilden dat de nabijheid van de politie in Klein-Brabant gegarandeerd bleef. Met een volwaardig politiecommissariaat op de Puursesteenweg in Bornem. Dat politiegebouw zal ook de uitvalsbasis blijven van de politieploegen die in Klein-Brabant opereren en misschien ook wel van andere ploegen van de nieuwe zone.”

De burgemeesters ontkennen dat de politiezorg in Bornem en Puurs-Sint-Amands zal worden afgebouwd, ten voordele van Mechelen en Willebroek. “De interventieploegen zullen hier blijven, net als de wijk- en verkeerspolitie. Er zal evenveel blauw op straat te zien zijn en het aantal wordt mogelijk nog opgetrokken. Ook op het vlak van recherche kent deze fusie alleen maar voordelen. We werkten in het verleden al goed samen, een fusie was de volgende logische stap. Alles komt nu samen: werken met één personeelsdienst, één financiële beheerder en de zone valt nu onder één commando. Dat maakt alles veel eenvoudiger.”

Wodca-acties

In de huidige zone Mechelen-Willebroek zijn er (bijna) elk weekend Wodca-acties. Nu de fusie er vanaf 1 januari aankomt, is de kans heel groot dat ook het aantal controles in Bornem en Puurs-Sint-Amands zal worden opgevoerd. “Dat hangt uiteraard af van de operationele leiding van de politiezone. Zij nemen die beslissingen. Voor ons blijft verkeersveiligheid belangrijk. Bij veel ongevallen speelt alcohol- of drugsgebruik een rol. Maar ik vind niet dat we moeten gaan evolueren naar politiestaatachtige situaties, maar anderzijds is het ook wel goed dat mensen alcohol- en drugsvrij achter het stuur kruipen. Laat dat duidelijk zijn.”

Raadslid Koen Anciaux legt zijn eed af. ©  Joris Herregods

Nieuwe trajectcontroles

De fusie van de twee politiezones heeft er ook voor gezorgd dat er in Klein-Brabant meerdere nieuwe trajectcontroles op stapel staan. “In Puurs zijn we daarmee bezig. We waren de markt aan het aftasten en aan het onderzoeken of we moesten samenwerken met de privé omtrent de trajectcontroles. Intussen is gebleken dat zoiets geen goede oplossing was. We gaan nu het systeem van de zone Mechelen-Willebroek overnemen en onze trajectcontroles zoals die van hen organiseren. Zij zijn daar toch al enkele jaren in gespecialiseerd”, aldus nog Koen Van den Heuvel. “In Puurs zelf denken we aan trajectcontroles in onder meer Liezele-Dorp, Kleine Amer en Groenstraat. Althans, de plaatsen zijn we nog volop aan het onderzoeken. Maar dat er, naast die van de N16 en N17, extra trajectcontroles gaan komen, dat is wel zeker.” Ook in Bornem komen er mogelijk trajectcontroles, maar voorlopig liggen er nog geen plaatsen vast.

De komst van politiezone Rivierenland zal allicht niet de laatste politiefusie in ons land zijn. “Ik zie in de toekomst nog meer politiezones fuseren. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is volop aan het nadenken over grotere politiezones.”

In het arrondissement Mechelen lag de voorbije jaren een fusie tussen de politiezones Heist en Berlaar-Nijlen op tafel, al is het afgelopen voorjaar beslist om - voorlopig - niet te fuseren, maar wel de samenwerking verder uit te bouwen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio