NASA stelt lancering Artemis officieel uit naar november

In november wordt een vierde poging ondernomen om de onbemande maanraket Artemis te lanceren. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

wver

Technische problemen en een storm voorkwamen al drie lanceerpogingen. Eerst lukte het niet om een van de vier motoren van de eerste trap op de juiste temperatuur te krijgen. In de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen. Ook de derde poging om het ruimtevaartuig te lanceren, moest worden afgeblazen, nadat een storm roet in het eten had gegooid.

Voor de missie, Artemis I, is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. In het kader van het nieuwe Amerikaanse Maanprogramma Artemis moet de SLS de bij wijze van test de onbemande Orion-capsule naar de Maan slingeren.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER