© RTV

Aanleg langverwachte groene parking voor 173 wagens aan De Averegten gaat van start: “Gedaan met stof of slijk”

Hallaar -

Het startschot is maandag gegeven voor de aanleg van een nieuwe parking voor Provinciaal Groendomein De Averegten in Hallaar (Heist-op-den-Berg). Het project naast het nieuwe onthaalgebouw werd eerder wegens budgettaire redenen uitgesteld, maar wordt nu toch gerealiseerd. Het kostenplaatje is dan ook aanzienlijk.

Bert Provoost

De lijst van investeringen in De Avergten van de laatste jaren is stilaan een waslijst geworden. Er werd niet alleen een nieuw onthaalgebouw neergepoot, ook de boerderij werd gerenoveerd, de speeltuin werd compleet vernieuwd en achter het onthaalgebouw werd een nieuwe loods gebouwd om voertuigen en materiaal in op te slaan. Sinds een tweetal weken zijn daar trouwens ook zonnepanelen op geplaatst, terwijl het onthaalgebouw een streekeigen groendak heeft gekregen.

De werken zijn van start gegaan. © Joren De Weerdt

Tijdens de coronaperiode ging het aantal bezoekers dan ook nog eens met een ruk omhoog en ook vandaag blijft het druk in het ‘wandelbos’, zoals het in de volksmond soms nog genoemd wordt. “We merken ook dat we bezoekers van verder weg aantrekken. De nood aan een goede parking was dan ook groot. Daarom zijn we heel blij dat we vandaag kunnen starten aan de bouw”, zegt gedeputeerde Mireille Colson (N-VA).

Waterdoorlatend

De nieuwe parking zal komen in de zone tussen het onthaalgebouw en woonzorgcentrum Ten Kerselaere. Ze zal plaats bieden voor 173 wagens, met daartussen een veertigtal bomen en vele duizenden struiken en planten. Die moeten het gebied een groene uitstraling geven. De ondergrond is grotendeels waterdoorlatend, met waterdoorlatende betonstraatstenen, prefab betondals, grindverharding en gehard gras. “In totaal zullen er een veertigtal verharde parkeerplaatsen aangelegd worden en dertien plaatsen voor mindervaliden. Er is ook parkeerruimte voor drie bussen en aan de zijkant komen ook twee camperplaatsen”, somt Colson op.

Op de plannen van de parking is veel groen ingetekend. © Joren De Weerdt

De waterhuishouding was in het natte gebied ook een extra aandachtspunt. “Daarom zal de aannemer onder de parking ook een drainagesysteem aanleggen. Dat kan overtollig water doen afvloeien naar de beken en zal zorgen dat de parking nooit te nat kan worden”, klinkt het.

Nog geen laadpalen

Er zullen ook een honderdtal plaatsen voor fietsen worden aangelegd en twintig elektrische fietsen kunnen opladen worden. Voor elektrische auto’s zal het nog niet lukken om de lege batterij op te laden, al is dat ooit wel het plan. Bij 41 parkeerplaatsen ligt onder de grond een voorziening klaar waar een laadpaal op kan worden aangesloten. “Zo vermijden we dat we de parking zouden moeten opbreken”, aldus Colson.

De oude parking lijkt nu soms een hindernissenparcours met plassen en putten. © Joren De Weerdt

De parking zal klaar zijn in het voorjaar, als het winterweer enigszins meewerkt. De kostprijs bedraagt 1,93 miljoen euro. De huidige parking zal op termijn verdwijnen. “Het is de bedoeling om de laag bosgrind er weg te halen, al staat daar nog geen exacte datum op. Ze heeft zo’n 45 jaar dienst gedaan, maar ze was eigenlijk erg chaotisch en altijd vuil. In de zomer was het er vaak heel stoffig en op andere momenten lag er erg veel slijk, met grote putten tot gevolg. Dat is binnenkort eindelijk gedaan”, vult gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) uit Heist-op-den-Berg aan.

Aan de kant van de Isschotweg, de noordelijke zijde van het domein, zijn trouwens ook al gronden aangekocht met de bedoeling om daar ooit een extra parking aan te leggen.

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio