© ATV

Vierde editie ‘Alternatief wonen’ van start: “Deze wedstrijd moet een impuls zijn voor alternatieve woonvormen”

Antwerpen -

De stad Antwerpen gaat voor de vierde keer op zoek naar vernieuwende woonprojecten. Ze koppelt er een financiële ondersteuning aan vast van 100.000 tot 500.000 euro. Schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA) kondigde de start van de wedstrijd aan in Cord’O, de winnaar van 2020. “Dit is het perfecte voorbeeld van waar het om draait”, zegt ze. “Sociaal engagement in een alternatieve woonvorm die zich openstelt naar de buurt.”

Jan Stassijns

Het co-housingproject Cord’O kroonde zich in 2020 tot de winnaar van de wedstrijd ‘alternatief wonen’ van de stad. Het is een plek waar sociaal geëngageerde personen samenwonen met mensen met een maatschappelijke kwetsbaarheid. Het initiatief kwam er vijf jaar geleden, van de vader van Lieselotte Wascher (24), toen een psychose haar leven overhoop gooide. “Ik ging door een moeilijke periode,” vertelt Lieselotte. “Ik was mezelf niet meer. Ik heb een tijdje alleen gewoond, maar daar vereenzaamde ik alleen maar. Mijn papa wilde een plek creëren waar mensen kunnen samenwonen, zonder dat ze in hokjes worden gestoken.”

Lieselotte Wascher (24): “Mijn papa wilde een plek creëren waar mensen kunnen samenwonen, zonder dat ze in hokjes worden gestoken.”  ©  Joris Herregods

Cord’O

Zo werd de kiem gelegd voor Cord’O. Projectleider Helga Monden zorgde met de financiële steun van de ouders van Lieselotte én het prijzengeld van de wedstrijd voor de verdere uitwerking. Een historische villa in de Oudekerkstraat werd gerenoveerd en opgedeeld in zes wooneenheden. Elk appartement en elke studio heeft een eigen badkamer, keuken, leef- en slaapruimte, aangevuld met een gemeenschappelijke keuken, eetkamer, tuin en terras. Vandaag de dag wonen er zeven jonge mensen, tussen de 20 en 30 jaar, waaronder ook Lieselotte. “Hier voel ik me thuis”, zegt ze. “Ik ben opgelucht, vrolijk, terwijl ik voordien erg down was en moeilijk kon communiceren met anderen. Nu durf ik meer. We eten samen en gaan ook samen op stap. We kunnen bij elkaar terecht. Mijn papa is intussen overleden, maar ik weet dat hij trots zou zijn.”

Een van de gemeenschappelijke ruimtes van co-housingproject Cord’O in de Oudekerkstraat ©  Joris Herregods

Betaalbaar

Vanaf vandaag is de vierde editie van de wedstrijd gelanceerd. Iedereen die bezig is met een alternatief of vernieuwend woonproject in Antwerpen kan deelnemen. “Deze wedstrijd moet een impuls zijn voor alternatieve woonvormen”, zegt schepen van Wonen, Els van Doesburg (N-VA). “Niet enkel financieel voor de winnaars, maar ook zodat goede voorbeelden, zoals Cord’O, anderen inspireren. Wat Cord’O heeft gedaan is het perfecte voorbeeld. Sociaal engagement in een alternatieve woonvorm die zich openstelt naar de buurt. En betaalbaar.”

De winnende woonprojecten, gekozen door een jury, krijgen financiële ondersteuning van de stad. Een project met meer dan vijftig wooneenheden kan tot 500.000 euro krijgen. Kleinere projecten, met 4 tot 49 wooneenheden, kunnen 100.000 euro krijgen. Gezinsvriendelijke projecten kunnen voor de derde, vierde of vijfde slaapkamer telkens 5.000 euro extra ontvangen. Ook deelnemers die bijkomende inspanningen leveren om hun project energiezuinig en duurzaam te realiseren, maken kans op een extra ondersteuning.

Deelnemen kan van 3 oktober tot 4 december 2022. Meer informatie over de wedstrijd staat op de website van de stad Antwerpen.

www.antwerpen.be

Aangeboden door onze partners