Wilrijks Vlaams Belanger op non-actief gezet nadat hij Lamkel Zé ‘mensaap’ noemt: “Ik heb er spijt van, ik ben geen racist”

Antwerpen, Wilrijk -

Wilrijks districtsraadslid Werner De Gres (Vlaams Belang) is door zijn partij geschorst na een reactie op Facebook waarin hij Didier Lamkel Zé een mensaap noemt. “Dit soort racisme kan niet door de beugel”, reageert partijwoordvoerder Jonas Naeyaert. De Gres verdedigt zich: “Het gebeurde in een opwelling, ik ben geen racist.”

jas

LEES OOK. COMMENTAAR. “Het racisme dat volgde was vele malen erger dan de fratsen van Lamkel Zé zelf”

Didier Lamkel Zé is na de wedstrijd met KV Kortrijk tegen zijn ex-club Antwerp het slachtoffer geworden van racisme. Zelf deelde de Kameroener verschillende privéberichten die aan hem gericht waren en weinig aan de verbeelding overlieten. Ook op sociale media kreeg hij het hard te verduren met reacties die bij momenten erg racistisch zijn.

De houding van Lamkél Ze jegens de Antwerpsupporters tijdens de wedstrijd, heeft veel losgemaakt, ook bij Werner De Gres, districtsraadslid voor Vlaams Belang in Wilrijk. Hij reageerde op Facebook met volgende reactie: “Een blanke speler had allang rood gehad voor zulk gedrag, maar een import - soort mensaap - zoals deze kwiet krijgt alles gedaan.”

Het bericht werd na twintig minuten alweer offline gehaald, maar door zijn racistische uitspraken is De Gres wel in het oog van de storm beland.

De Gres zelf is geschrokken van wat zijn reactie heeft losgemaakt. “Het is in een opwelling gebeurd”, verdedigt hij zich. “Ik ben geen racist. Ik ben het gedrag van Lamkel Zé gewoon echt beu. Ik heb er spijt van en mijn bericht verwijderd. Ik heb er echt spijt van. Ik ben géén racist.”

Werner De Gres, districtsraadslid voor Vlaams Belang in Wilrijk is door de partij op non-actief gezet. © Patrick De Roo 

Vlaams Belang reageert scherp en zette De Gres meteen op non-actief. “Ik kan hier heel ondubbelzinnig over zijn”, reageert partijwoordvoerder Jonas Naeyaert. “Dit soort racisme kan niet door de beugel voor onze partij. In afwachting van een gesprek met hem, blijft hij geschorst. Dit mag niet meer gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal