Heistenaar Mario Sel met zijn boek Side to Side, vernoemd naar het project waarvoor hij vorig jaar Vlaanderen doorkruiste in zijn rolstoel. © Joren De Weerdt

Rolstoelgebruiker Mario Sel (42) publiceert boek over tocht door Vlaanderen: “Jongeren geïnspireerd om volgend jaar met rolstoel langs kust te rijden”

Heist-op-den-Berg -

Het was oorspronkelijk niet zo gepland, maar Mario Sel (42) uit Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) heeft een boek geschreven over zijn rolstoeltocht van 300 kilometer door Vlaanderen. Die ondernam hij vorig jaar om aandacht te vragen voor spina bifida en hydrocephalus, in de volksmond wel eens open rug en waterhoofd genoemd. “Een mooi sluitstuk van het project”, zegt hij.

Kristof Van Rompaey

Met het project Side to Side trok Mario Sel vorig jaar in tien etappes door Vlaanderen met zijn rolstoel. Om fondsen te werven voor de vzw spina bifida en hydrocephalus liet hij zich sponsoren. Onderweg werd hij vergezeld door tal van sympathisanten, al dan niet in een rolstoel. “Tijdens de eerste etappe wandelde er iemand mee die werkt als manuscriptbegeleider bij Willems Uitgevers”, legt hij uit. “Ze vond het een mooi verhaal om in boekvorm te gieten. De uitgeverij was daarmee akkoord.”

LEES OOK. Mario rijdt 300 kilometer van Limburg tot de kust met rolstoel: “Regen? Daar ga ik mij echt niet door laten tegenhouden”

Geen ghostwriters voor Mario. Hij kroop zelf in zijn pen voor zijn auteursdebuut. “Eerst beschrijf ik de aanloop naar de tocht”, legt hij uit. “Nadien is er aan elke etappe een hoofdstuk gewijd. Maar het is meer dan enkel een boek over die tien dagen. Aan elke etappe koppel ik een thema dat speelt in mijn eigen dagelijkse leven, van liefde, vriendschap en vaderschap tot werk en ouder worden. De teksten komen uit mijn pen, maar ik kreeg natuurlijk wel begeleiding van de uitgeverij.”

Schrijfkriebels

Het schrijven bleek voor Mario een leerrijke ervaring. “Ik had al wel eens teksten gemaakt voor het tijdschrift van de vereniging voor spina bifida, waarvoor ik werk, maar aan een boek schrijven had ik nooit eerder gedacht”, zegt hij. “Of ik het nog ga doen? Het was erg leuk, dus het kriebelt wel. Het is nog pril om er veel over te zeggen, maar als ik nog iets zou schrijven, zou ik waarschijnlijk eerder in de richting van een roman gaan dan in de autobiografische richting van dit boek.”

Archiefbeelden 2021: tijdens zijn tocht werd Mario vergezeld door talrijke sympathisanten, al dan niet in een rolstoel. © Joren De Weerdt, Stijn Van de Sande, RR

Het boek draagt dezelfde naam als het project Side tot Side. Het succes daarvan oversteeg volgens Mario alle verwachtingen. “We hadden drie doelstellingen: fondsen werven voor de vzw spina bifida, spina bifida en hydrocephalus meer onder de aandacht brengen en mensen met en zonder een beperking samenbrengen”, zegt hij. “We zijn in al dat opzet bijzonder goed geslaagd. Voor de vzw konden we 26.000 euro inzamelen, wat ver boven alle verwachtingen lag. Er hebben onderweg veel mensen deelgenomen en mede dankzij de media heeft het project de nodige aandacht gekregen.”

Fit blijven

Een boek over de tocht was niet het opzet. “Maar dankzij de dame van Willems Uitgevers is het spontaan een heel mooi sluitstuk geworden van het hele project”, vindt Mario. “Op sportief vlak heb ik geen grote uitdagingen in het vooruitzicht, maar ik blijf wel in beweging. Voor iemand met een beperking is het natuurlijk dubbel van belang om fit proberen te blijven. Er komt nu volgend jaar wel een mooi vervolg op Side tot Side. Een aantal jongeren binnen de verenigingen heeft zich als doel gesteld om vier dagen langs de Belgische kust te rijden met hun rolstoel. Leuk om te zien hoe ze geïnspireerd zijn geraakt om ook hun ding te doen.”

LEES OOK. Heistenaar Mario Sel bereikt eindmeet na 300 kilometer in rolstoel: “Betrokkenheid was enorm”

Het boek Side to Side kost 22,5 euro en is onder meer verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en bij Boeken.café, het online platform van Willems Uitgevers. Wie Mario kent, kan hem natuurlijk ook zelf om een exemplaar vragen. “Via het ISBN-nummer kan in principe elke boekhandelaar het vlot aanleveren”, zegt Mario. “Wie via Boeken.café of via mij een gesigneerd exemplaar bestelt, betaalt daarvoor 25 euro. De extra opbrengst gaat naar de vereniging.”

https://boeken.cafe, www.spinabifida.be

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio