©  BELGA

Ferran Jutgla wil landgenoten een loer draaien: “Als we onze lijn niet doortrekken, was zege in Porto niets waard”

Reken maar dat Ferran Jutgla eind augustus een vreugdesprongetje deed. Club Brugge lootte een Spaanse ploeg. En zelfs al is dat Atlético Madrid, en niet ex-club Barcelona: dat blijft voor de aanvaller iets speciaal. “We willen gewoon in de Champions League”, aldus Jutgla.

Junior Verbeeke

Even terug naar december 2018, wanneer Jutgla nog speler was van derdeklasser UE Sant Andreu. In de Copa del Rey komt plots het grote Altético Madrid uit de trommel: het is dus niet de eerste keer dat Jutgla het tegen de troepen van Simeone opneemt. “Ik schrok nogal toen. Waw, dit is de wereldtop, dacht ik toen”, lacht Jutgla. “Het blijft een mooie herinnering. Het werd toen 4-0, dus ik hoop dat we het morgen beter doen.” De Catalaan had geen aanpassingsperiode nodig in België: in dertien wedstrijden trof hij al zeven keer raak. “De club en mijn medespelers hebben mij enorm warm ontvangen. En dat helpt natuurlijk om te presteren”, legt hij uit. “Er werd meteen geholpen met de zoektocht naar een huis en wat Engelse woordjes. Ik voel mij hier op mijn gemak.”

 ©  BELGA

Vertrouwen van Xavi

Een Spaanse tegenstander of niet: Jutgla denkt dinsdagavond vooral aan een nieuwe Brugse zege. “We willen overwinteren in de Champions League”, zegt de aanvaller onomwonden. “Natuurlijk was die zege op Porto fantastisch, zowel voor mij als voor de hele groep. Maar als we de lijn niet doortrekken, was die overwinning gewoon niets waard.” Enkele collega’s wilden ook weten wat hij van FC Barcelona meenam naar België: Jutgla startte onder Xavi namelijk enkele keren in de basis. “Er zijn andere trainingsmethodes, het gaat er hier wat fysieker aan toe”, knikt Jutgla. “Maar de staf heeft mij daar heel goed in opgevangen. Xavi heeft mij vooral vertrouwen bezorgd. Bij FC Barcelona zaten we vorig seizoen in een mindere periode. De buitenwereld toonde niet veel vertrouwen in jonge, onbekende spelers zoals mij. Door hem kreeg ik het nodige vertrouwen, en dat is belangrijk.”

Opvallend: Hoefkens vergeleek Jutgla vorig weekend met Lukaku. Niet qua bouw, maar wel op het vlak van zijn neus voor doelpunten. “Ik ben onder indruk van Lukaku, en ik probeer alle grote spitsen ter wereld te volgen en bij te leren van hen”, zegt Jutgla. “Ook van Lukaku. Hoe hij de bal afschermt, en hoe hij in de ruimtes domineert: dat is indrukwekkend.”

LEES OOK. Skov Olsen out én verdedigende vraagtekens, maar Hoefkens wil opnieuw verbazen: “Als wij een goede dag hebben, maakt het niet uit wat de tegenstander doet”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League