Kenny debuteert als auteur. © Filip Spoelders

Spierziekte houdt Kenny niet tegen te dromen: “Iets verwezenlijken gaat ook als het moeilijk gaat”

Boechout -

Met de uitgave van een boek vertelt Kenny Bosmans (38) uit Boechout zijn levensverhaal, maar ook zijn strijd tegen de ziekte van Duchenne. “Het moet mensen informeren en inspireren”, vertelt hij.

Filip Spoelders

De ongeneeslijke ziekte van Duchenne doet de kracht en de mobiliteit van spieren steeds verminderen. Deze beperking houdt Kenny ondertussen al dertig jaar aan een rolstoel gekluisterd. Maar met de steun van zijn ouders Luc en Diane, zijn familie en zijn vele vrienden gaat Kenny positief door het leven. Hij beschrijft het in zijn boek Epic Soul Experience.

Everything is possible, luidt het onderschrift en dit is zeker het motto van Kenny. “Ik wil de lezers inspireren om anders te gaan denken. Als je iets wil doen, moet je er ook voor gaan. Zelfs wanneer het moeilijk is.”

Kunst en muziek

Hij toont dit reeds zijn hele leven. “Ik ben tot mijn 27 jaar dj geweest op allerlei feestjes en tot nu maak ik kunst. Vooral graffiti en grafische ontwerpen maken op de computer doe ik veel. Ik heb onder andere meegedaan in het televisieprogramma Team Scheire. In het programma maakten ze een graffitimachine voor mij waarmee ik aan de slag kon gaan.”

Het boek moet de ziekte van Duchenne ook meer onder de aandacht te brengen. “Veel mensen kennen de spierziekte nog niet. Het is zwaar om ze te ondergaan, voor mezelf en voor mijn lotgenoten. In mijn leefgroep De Bootsman van de opvang Heder in Luchtbal heb ik al veel lotgenoten zien wegvallen. Dit is heftig. Gelukkig heb ik altijd de steun van mijn ouders en mijn vrienden. Zij zien mij gewoon als de Kenny, zonder die rolstoel.”

Informeren

Samen met zijn ouders hoopt hij op meer begrip. “Dit is de laatste jaren zeker wel verbeterd. Meer dan dertig jaar geleden toen de diagnose bij Kenny werd vastgesteld, wist de huisarts niet wat hij moest doen. Er is meer onderzoek gedaan naar de ziekte, maar het is goed dat de mensen er meer informatie over krijgen”, geven zijn ouders aan.

Reizen, kunst maken, fotograferen, muziek maken en van het leven genieten, Kenny heeft het allemaal gedaan en doet bepaalde zaken nog altijd. “Nu wil ik eerst even nagenieten van de lancering van mijn boek. Een deel van de opbrengst gaat naar De Bootsman. Maar ik zal zeker nog andere uitdagingen en dromen vinden. Wie weet een verfilming van mijn leven,” lacht Kenny.

Epic Soul Experience is te koop via het mailadres van Kenny, k.bosmans84@gmail.com. Het boek kost 25 euro plus 5 euro aan verzendkosten.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio