Golfen in de natuur in het Vrijbroekpark. Een belevenis die tot volgend jaar in juni mogelijk is. © Provinciebestuur Antwerpen - Robin Fasseur

Kunstenparcours Golfslag geopend in Vrijbroekpark: “Mooie symbiose tussen natuur, sport en kunst”

Mechelen -

In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen is het kunstenparcours Golfslag geopend. Studenten en medewerkers van de Academie Mechelen maakten kunstwerken die buiten in het park te bewonderen zijn. Dit parcours kan door golffanaten, clubs, maar ook door wandelaars tot eind juni 2023 uitgeprobeerd worden.

Leo De Nijn

Golfslag is een eerste project tijdens de festiviteiten voor het 250-jarig bestaan van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Mechelen. Op 16 oktober gaat in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum de tentoonstelling PRIMA – 250 jaar Academie Mechelen van start. De expo is opgevat als een ‘Open School’ waar werk van docenten en leerlingen van de Academie in dialoog gaan met elkaar, met gastkunstenaars, museale kunstwerken en de bezoeker.

Het kunstenparcours is dan ook een bijzonder project in het feestprogramma van de jubilerende Academie. Dat is nu in het Vrijbroekpark te ontdekken, maar kan ook beoefend worden tot eind juni volgend jaar. “De Academiemedewerkers lieten zich inspireren door de mini-golf van Sint-Anna in Antwerpen, waar kunstenaars van een golfbaan een kunstwerk maken. Maar dit was in Mechelen niet haalbaar omwille de vele studenten”, zegt Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen.

Samenwerking met Vrijbroekpark

Dan viel de keuze op een soort van city golf, maar ook hier stootten ze op moeilijkheden qua realisatie. Een eureka-gevoel ontstond bij een mogelijke samenwerking met het Vrijbroekpark. Hier is immers ruimte in overvloed, dicht bij de stad en prachtige natuur. Kortom: de perfecte symbiose. Dankzij de enthousiaste inzet van de studenten en de medewerkers zijn ze tot drie verschillende kunstroutes gekomen.

Hans Maarten, directeur van de Academie Mechelen (tweede van links), wandelt met medewerkers het pas geopende kunstenparcours in. © Robin Fasseur

“In Golfslag combineren we een rijk pallet aan ervaringen”, legt Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen uit. “Het is een mooie symbiose tussen natuur (wandelen), sport (golven) en kunst geworden. Via de kunstwerken krijg je een andere kijk op de natuur, via de natuur beleef je de kunst op een andere manier en de sport houdt je fit.”

Dit project was een jaaropdracht van het Projectatelier. “De kunstwerken worden targets, want de ‘golfslag’ kan je spelen met golfclub en (mousse) bal, maar het zijn ook kunstroutes die je wandelend kunt ontdekken. Je hebt keuze uit de ‘Blind Date-’, de ‘Schwung-’ en de ‘Woods’-route”, zegt Geoffrey de Beer, medewerker van de academie, die betrokken is bij het project.

Wil je de kunstroute beleven met golfclub en balletjes onder begeleiding van een gids? Reserveer en betaal dan via www.urbanescape.be. In de Gazet Golfslag kan je de spelregels en opdracht terugvinden, samen met een kleine uitleg van de kunstenaar. Deze krant vind je terug op www.academiemechelen.be/activiteiten/tentoonstellingen.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio