Volgens het Openbaar Ministerie werden de gestolen auto’s in containers geladen en naar Ghana verscheept. ©  loh

Man (26) staat terecht voor autozwendel en riskeert veertig maanden cel: “We maken van een garnaal een tonijn, hij is niet de spilfiguur in deze zaak”

Lier, Sint-Niklaas -

Een 26-jarige man hangt veertig maanden cel boven het hoofd voor zijn betrokkenheid bij een autozwendel. Daarbij zou de beklaagde ingestaan hebben voor de heling en het transport van gestolen wagens naar Afrika. “Hij is helemaal niet de spilfiguur in deze zaak”, zei zijn advocaat overtuigend.

Theo Derkinderen

Het onderzoek naar internationale autozwendel startte in het najaar van 2018 op. Toen ontdekte de politie een gestolen Volkswagen Golf en twee motorfietsen van Kawasaki in Sint-Niklaas en ook enkele gestolen auto’s in Lier, waaronder een Ranger Rover.

Volgens het Openbaar Miniserie was J.T. spilfiguur in de zaak en liet hij zich in met de handel en het transport van gestolen voertuigen naar het buitenland. “Auto’s die bestemd waren voor Ghana. En tijdens het onderzoek werd ook duidelijk dat meneer T. gebruikmaakte van valse namen”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Tijdens zijn verhoren bij de politie probeerde J.T. steeds verwarring te zaaien, wijzigde hij zijn verklaringen of loog gewoon.”

Tonijn

Advocaat Koen De Backer vertegenwoordige J.T. en probeerde de rechter ervan te overtuigen dat zijn cliënt helemaal niet de spilfiguur was in deze zaak. “Men probeert van een garnaal een tonijn te maken”, reageerde hij. “Mijn cliënt was op het ogenblik van de feiten amper 22 jaar. Hij stond destijds op de hoek van de straat te wachten tot men hem oppikte om her en der wat klussen te gaan uitvoeren. In het zwart, net zoals dat nog gebeurt met Roemenen of Afrikaanse mensen. Hij stelde zich heel weinig vragen bij wat hij moest doen, zolang hij er maar iets aan verdiende.”

“Omdat hij een jaar na zijn eerste verhoor niets meer had gehoord van de politie of het parket, heeft hij contact gezocht met zijn advocaat. Om te vragen hoever alles stond. En die kreeg te horen dat er geen enkel dossier tegen hem was. Tot J. in Zaventem werd opgepakt en vijf maanden in voorhechtenis zat in het kader van deze zaak.”

De raadsman bleef erbij dat J.T. niet de grote meneer was die alle zaakjes rond de autozwendel regelde. “Als grote meneer ga je zelf niet de auto’s in de containers rijden. Dat laat je doen. Eigenlijk heb ik heel veel medelijden met deze man.”

De verdediging vroeg om een straf met uitstel op te leggen. De rechter velt een vonnis op 31 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio