De Zwijndrechtse politie stelt het project voor op verschillende Zwijndrechtse scholen.© RR

Zwijndrechtse scholieren opgeleid tot ‘cyberagenten’ via Nederlands project Hackshield: “Ouderen helpen om veilig te internetten”

Zwijndrecht -

Een fijne nationale primeur voor Zwijndrecht: op verschillende basisscholen in de gemeente rolde de politie het Nederlandse project Hackshield uit. Via het computerspel, dat op een bijzondere manier in Zwijndrecht terechtkwam, wil de politie kinderen bewust maken van de risico’s, gevaren en positieve kanten van het internet. Op 14 februari worden de beste spelers gekroond tot ‘cyberagenten van de gemeente’.

In Nederland geniet Hackshield al een tijdje aanzien, maar nu heeft het computerspel ook zijn weg naar België gevonden. Zwijndrecht is de allereerste gemeente in ons land waar het Nederlandse project wordt uitgerold. Een primeur die op een eerder bijzondere manier tot stand kwam. 

“Een tijd geleden trad een nieuwe maatschappelijke assistente in dienst bij ons. Toen zij de Facebookpagina van de politie van Zwijndrecht wilde volgen, likete ze per ongeluk de pagina van onze collega’s uit het gelijknamige dorp over de Nederlandse grens. Een geluk bij een ongeluk, zo bleek, want ze had Hackshield zien passeren op de pagina en kwam daarmee naar mij. Ik contacteerde de mensen achter het spel waarna zij een platform op onze maat prepareerden”, vertelt Tom Marcelo, hoofdinspecteur lokale recherche en coördinator van actieplan Cybercrime.

Veilig internetten

Hackshield is een spel ontwikkeld voor kinderen tussen acht en twaalf jaar. “Ze leren het nodige over het internet en de gevaren die ermee gepaard gaan. Het spel start met een laagdrempelige uitleg van de basics. Denk bijvoorbeeld aan data, cookies of een server. Gaandeweg komen iets meer geavanceerdere termen aan bod, zoals phishing, of zaken zoals cyberpesten, waar zij zelf ook al mee geconfronteerd kunnen worden.”

 © RR

Het uiteindelijke doel van het spel is uitgeroepen worden tot ‘Junior Cyberagent’. “Wie die term krijgt, heeft het nodige geleerd over de gevaren én positieve kanten van het internet. Met die verworven kennis moeten ze oudere generaties helpen bij en bijleren over veilig internetten”, aldus Marcelo.

Scholen helpen mee

Om zo veel mogelijk kinderen mee aan boord te krijgen, schakelt de politie de hulp in van verschillende Zwijndrechtse scholen. “Op die manier bereik je hen eenvoudiger en zijn ook de ouders mee in het verhaal. De leerkrachten reageren alvast erg positief. Sinds de lancering eind september zitten we al aan 250 spelertjes.”

 © RR

Jonge scholieren kunnen het spel te allen tijde blijven spelen, maar op 14 februari loopt de competitie die de politie organiseerde ten einde. “Dan is het niet alleen Valentijn, maar ook Safer Internet Day en tevens de dag waarop we de beste spelers huldigen en uitroepen tot Cyberagent van Zwijndrecht. Hopelijk is het internet tegen dan alvast een veiligere plek.”  (lava)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio