De leerlingen gaan op tocht tegen peuken. © givl

Leerlingen sensibiliseren over peukenbeleid: “Sigarettenpeuken zorgen voor veel vervuiling”

Nijlen -

In Goezo Kerkeblokken in Nijlen werd de Week van de Handhaving nog eens onder de aandacht gebracht. IOK Afvalbeheer ging samen met de zesdejaarsleerlingen de inwoners sensibiliseren over het peukenbeleid. Want sigarettenpeuken zijn een grote kwaal op straat en zorgen jarenlang voor vervuiling.

Gino Van Looy

Katleen Mertens van IOK Afvalbeheer legt uit wat de campagne behelst. “We zijn met 22 gemeentes die campagne voeren rond zwerfvuil en sluikstorten”, begint Katleen. “Elke gemeente legt ergens anders de klemtoon op. In Nijlen is het vooral gericht op de sigarettenpeuken omdat ze daar al langer mee bezig zijn. De peuken zijn echt een grote kwaal. Vooral op straat, maar ook in de kolken zorgen ze voor veel vervuiling. Eén peuk kan tot honderd liter water vervuilen, het is dus echt belangrijk dat de mensen hier op geattendeerd worden. Het duurt echt jaren alvorens een sigarettenpeuk geen vervuiling meer veroorzaakt.”

Samen met schepen van Milieu Tom Covens (CD&V) gaan de zesdejaarsleerlingen van de Kerkeblokken op stap met een grijper richting station. Lise heeft al heel wat vuil opgeraapt op dit korte stukje. “Vooral papier, maar toch ook sigarettenpeuken. Ik vind dat echt vies. Als ik mensen zie die iets wegwerpen, durf ik zeggen dat ze dat niet mogen doen. Zelf werp ik nooit iets weg, ik hou het bij of doe het in de vuilnisbak.”

Zakasbakken zijn nuttig

Lucas geeft aan treinreizigers die afstappen een zakasbak. “De mensen nemen dat in dank aan, eentje zei zelfs dat hij dat dringend kon gebruiken. Mijn moeder rookt ook, haar ga ik er zeker een geven. Ik vind dit wel een goed initiatief en de rokers blijkbaar ook.”

Tijdens de actie waren de zakasbakken gratis, vanaf volgende week zijn ze in krantenwinkels te koop voor een euro. (givl)

De leerlingen trokken naar het station. © givl

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio