Twee inspecteurs van politiezone Klein-Brabant kregen rake vuistslagen en waren een tijdje werkonbekwaam.  ©  Theo Derkinderen

Parket eist tot 1 jaar cel tegen familieleden die amok maakten tegen de politie: “Ze hadden het nieuws gemist dat de coronamaatregelen verstrengd waren”

Liezele -

Drie familieleden stonden maandag voor de strafrechter in Mechelen omdat ze in maart van vorig jaar betrokken waren bij een fikse schermutseling met de politie. Toen de politie hen erop attent maakte dat de coronamaatregelen verstrengd waren en dat ze nog met maximum vier mensen mochten samenkomen, resulteerde dat in geweld en weerspannigheid.

Theo Derkinderen

Op 27 maart van vorig jaar kreeg de politie van de zone Klein-Brabant een oproep dat er in de Wolfstraat in Liezele (Puurs-Sint-Amands) een barbecue aan de gang was waarbij meer dan vier personen aanwezig waren. “Op een moment dat de overheid de maatregelen rond het coronavirus nog maar net had verstrengd en men nog met maximum vier mensen mocht samenkomen”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “De politiemensen maakten de aanwezigen erop attent dat er nieuwe regels van kracht waren en stelde voor om het bij een waarschuwing te laten als de mensen de tuin zouden verlaten. Maar er waren op dat ogenblik al mensen onder invloed van alcohol en de tussenkomst van de politie resulteerde in heel wat tumult.”

De aanwezige politieploeg zag zich zelfs genoodzaakt om versterking op te roepen omdat een en ander uit de hand begon te lopen. Volgens de openbare aanklager zou een man neus aan neus komen te staan zijn met een politieman en toen die hem wegduwde om hem op een afstand te houden, reageerde de kerel met een harde duw terug. Nog een andere aanwezige deelde enkele rake vuistslagen uit aan de politie: een mannelijke inspecteur moest er twee incasseren, een vrouwelijke collega een.

Pepperspray

Het Openbaar Ministerie betichtte een andere man ervan dat hij de wapenstok van een inspecteur had proberen af te nemen. “Uiteindelijk moest de politie zelfs pepperspray gebruiken om een van de amokmakers te kunnen arresteren. Tijdens hun verhoren hielden ze vol dat het om een soort misverstand ging en dat vooral de politie in de fout was gaan”, stelde Berteloot nog. Hij eiste celstraffen van zes maanden tot een jaar effectief tegen de drie. Het ging om de 62-jarige bewoner van het huis waar de feiten zich afspeelden en twee familieleden uit Evere, 70 en 23 jaar oud.

Advocate Julie Baetens verdedigde de drie beklaagden. “Ze blijven erbij dat hetgeen er in het proces-verbaal staat niet helemaal correct is”, zei ze. “Die bewuste dag hadden ze effectief een barbecue georganiseerd, maar ze hadden de berichtgeving over de coronamaatregelen gemist en wisten niet dat het aantal mensen dat nog mocht samenzijn verminderd was van tien naar vier personen. En dan heeft een buurtbewoner de politie gebeld en is de interventieploeg, zonder toestemming te vragen, zomaar naar de woning en tuin gelopen.”

Over toeren

Volgens de advocate verliep de communicatie niet zo vlot omdat de aanwezigen Frans spraken. “Er wordt een jaar cel gevraagd tegen een van de mensen. Omdat hij twee politiemensen heeft geslagen. Hij wil zich daarvoor excuseren. Maar hij was helemaal over zijn toeren toen hij zag dat zijn opa geboeid was en zijn zus was flauwgevallen. Gezien de omstandigheden vraag ik om hem een werkstraf op te leggen.”

De 70-jarige beklaagde vroeg de vrijspraak omdat hij volgens hem geen slagen had uitgedeeld. De 62-jarige erkende dat hij bij de schermutseling betrokken was, maar riep de zelfverdediging in. De rechtbank velt een vonnis op 31 oktober. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio