Schepen Cindy Vanbaeden geeft het voorbeeld en brengt een spreuk op een raam aan. © bar

Spreuken doen Kontich stilstaan bij geestelijke gezondheid: “Heel wat inwoners hebben raam versierd”

Kontich -

In Kontich trekken sinds enkele dagen tientallen spreuken op ramen van huizen, winkels en organisaties de aandacht. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en treffende quotes vestigen de aandacht op de geestelijke gezondheid.

Met de spreuken trapt het lokaal bestuur onder impuls van de dienst Gezel de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid af. Van 1 tot 10 oktober wil het de inwoners doen stilstaan bij de geestelijke gezondheid.

“Het doet deugd te zien dat inwoners massaal reageerden op de oproep om hun raam te versieren”, zegt schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden (N-VA). “In totaal zijn er 110 spreuken te bewonderen. Een tiental enthousiaste inwoners volgde ook een opleiding tot raamspreukschrijver. Samen met vier professionele letterzetters, dertien zelfschrijvers en twaalf vrijwilligers toverden ze de mooiste spreuken tevoorschijn.”

De spreuken en boodschappen ontdekken kan met drie speciale wandelingen die door de gemeente zijn uitgestippeld. De plannetjes zijn terug te vinden op de gemeentelijke website.

Een van de spreuken in het Kontichse straatbeeld. © rr

“Of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft. Met deze actie willen we daar verandering in brengen”, zegt schepen Vanbaeden.

“Het taboe doorbreken, kan alleen als we er een wij-verhaal van maken”, pikt Hilde Van den bergh, verantwoordelijke van Gezel, erop in. “Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de tiendaagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje en verbondenheid in onze gemeente.”

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio