Statiegeld op blikjes en plastic flessen moet zwerfvuil doen verminderen. © Raymond Lemmens

Lier sluit nu tóch aan bij Statiegeldalliantie

Lier -

Op vraag van oppositiepartij CD&V sluit de stad Lier zich dan toch aan bij de Statiegeldalliantie.

Chris Van Rompaey

“We zijn blij dat het statiegeld op blikjes en plastic flesjes eindelijk ingevoerd lijkt te worden door de Vlaamse regering. We willen vanuit ons lokaal bestuur de druk mee verhogen en stellen voor om hiervoor aan te sluiten tot de Statiegeldalliantie. Daarin verenigen bedrijven, lokale overheden en organisaties zich die zwerfafval beu zijn. Samen willen ze regeringen oproepen om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle plastic drankflessen en drankblikjes”, legt raadslid Stijn Coenen (CD&V) uit.

De vraag om aansluiting tot de Statiegeldalliantie werd in 2018 ook al eens voorgelegd aan de gemeenteraad. Toen besliste de meerderheid om enkel een brief te sturen naar de toenmalige bevoegde minister. Vier jaar later zijn N-VA en Open Vld wél bereid om als stad bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten.

“We staan positief ten opzichte van deze oproep en bij uitbreiding alle initiatieven die leiden tot een reductie van zwerfvuil. De aansluiting bij deze alliantie is trouwens gratis en zonder verdere voorwaarden. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zou het statiegeld op blikjes en plastic flessen in het beste geval tegen 2025 van kracht worden. Om het dossier verder kracht bij te zetten, gaan we akkoord om aan te sluiten tot de Statiegeldalliantie”, antwoordde schepen van Afvalbeleid en Proper Lier Ivo Andries (Open Vld).

www.statiegeldalliantie.org

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier