Kernreactor Tihange 3 stilgelegd: Engie verwacht woensdagochtend heropstart

Kernreactor Tihange 3 is maandagochtend om 8.25u onverwacht stilgevallen. Dat werd veroorzaakt door een daling van de druk in één van de stoomgeneratoren, klinkt het. Door de aanwezigheid van andere reactoren komt de elektriciteitsbevoorrading niet in het gedrang. Woensdagochtend zou de kernreactor terug opstarten, dat bericht Engie Electrabel.

Guy Stevens

Er deed zich een automatische stop voor in de kernreactor. “De medewerkers hebben de centrale vervolgens in een veilige toestand gebracht”, klinkt het bij uitbater Engie. Het stilvallen zou zijn veroorzaakt door een daling van de druk in één van de stoomgeneratoren. Volgens Engie zou de kernreactor woensdagochtend weer heropstarten.

België heeft nog zes actieve kernreactoren, nadat de zevende – Doel 3 – op 23 september van het stroomnet werd afgekoppeld. Drie ervan, waaronder Tihange 3, hebben een vermogen van meer dan 1.000 megawatt. Bij Tihange is dat 1.038 megawatt. Door de aanwezigheid van die andere rectoren komt de elektriciteitsbevoorrading niet in het gedrang na het stilvallen van de reactor.

Vastgoed

Jobs in de regio