Didier Lamkel Zé riskeert schorsing na uitlatingen na Antwerp-Kortrijk, CEO Pro League betreurt incidenten: “Beledigingen en racisme kunnen niet”

De incidenten in het Guldensporenstadion krijgen mogelijk nog een staartje. Het Bondsparket beraadt zich over sancties voor zowel Didier Lamkel Zé als Antwerp.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. Didier Lamkel Zé kan het niet laten: Antwerpfans ophitsen tijdens de match, uithalen op Instagram na de match: “F*ck Antwerp”

Eerst nog even de feiten: Didier Lamkel Zé werd tijdens KV Kortrijk-Antwerp (2-1) de hele tijd beschimpt door de bezoekende fans. De spreekkoren waren niet fraai. Die gezangen zijn opgenomen in het scheidsrechtersverslag en werden omschreven als ‘kwetsend en discriminerend’. Hoogstwaarschijnlijk zal Antwerp de prijs betalen voor het gedrag van zijn supporters in de vorm van een boete.

Lamkel Zé provoceerde de fans van Antwerp, hij kreeg daarvoor geel – die zaak is dus gesloten. Maar achteraf deelde hij op sociale media een video vanuit de catacomben waarin hij Antwerp uitschold voor het vuil van de straat. “F*ck you”, liet hij onder meer noteren. Het is niet uitgesloten hij daarvoor nog een sanctie krijgt van het Bondsparket: een verwittiging is een optie, maar ook een geldboete of zelfs een schorsing behoort tot de mogelijkheden.

Op sociale media kreeg DLZ racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Het is niet zeker dat dat onder de bevoegdheid van het Bondsparket valt, want het gebeurde buiten de stadionmuren. Bij de KBVB wil men eerst alle info verzamelen alvorens beslissingen te nemen.

LEES OOK. Didier Lamkel Zé racistisch bejegend na Kortrijk-Antwerp, ook Faïz Selemani slachtoffer van racisme

Pro League-CEO Parys veroordeelt incidenten: “Beledigingen én racisme kunnen niet”

Bij de Pro League betreuren ze de incidenten tijdens en in de marge van KV Kortrijk-Antwerp. “De rivaliteit tussen clubs kan ook op een sportieve en respectvolle manier geuit worden”, aldus CEO Lorin Parys. “Pure beledigingen horen dus niet thuis in een voetbalstadion. En racisme, ook al was het niet in het stadion maar op sociale media, is gewoon ontoelaatbaar. Punt. Als het nog niet zou duidelijk zijn, wij veroordelen beiden ondubbelzinnig. Sociale media vallen wel niet onder de voetbalwet. Je kunt van clubs uiteraard niet verwachten dat ze alle uitlatingen op sociale media gaan monitoren en dan gaan onderzoeken of iemand ook fan is van de club. We investeren ondertussen wel in overleg met de grote sociale mediaplatformen zoals Twitter en Facebook over hoe om te gaan met verbaal geweld.”