Pioen opende de deuren op 3 oktober.  © Adrie de Kok

Innovatief gezondheidshuis Pioen opent de deuren: “Een roos die staat voor geluk en gezondheid”

Vorselaar -

Wie op zoek is naar een huisarts, kan daarvoor vanaf nu terecht in het gezondheidshuis Pioen in Vorselaar. “Dit is slechts de eerste stap naar een groter en vollediger aanbod van eerstelijnszorg in onze gemeente. In groepsverband en met meerdere disciplines onder één dak”, legt burgemeester Lieven Janssens (ActieV) uit. Ook tal van andere zorgverstrekkers doen nu al mee.

Marc Peeters

Het aantal huisartsen is de laatste jaren sterk gedaald in Vorselaar en tandartsen zijn er al twee jaar helemaal niet meer. “Heel wat inwoners moesten noodgedwongen op zoek naar artsen en zorg buiten de gemeente. Die fysieke afstand zorgt bij een gedeelte van de patiënten voor uitstel van essentiële zorg”, weet de burgemeester.

Met de opening van een gezondheidshuis wil de gemeente daar wat aan doen. Het initiatief is voorlopig gehuisvest in het voormalige AXA-bankgebouw op Markt 8 in Vorselaar. Er wordt al werk gemaakt van een nieuwbouw tussen het gemeentehuis en het lokaal dienstencentrum.

De naam Pioen is niet zomaar gekozen. Een pioen is een roos die in China symbool staat voor geluk en gezondheid. Maar het is ook een letterwoord waarbij de letters staan voor preventief, interdisciplinair, open, eerste lijn en netwerk gezondheid.

Huisarts

“In ons gezondheidshuis is alvast een huisartsenpraktijk van start gegaan”, zegt de burgemeester. “Er zijn verpleegkundigen actief die op vaste momenten de huisarts bijstaan. Bijvoorbeeld om bloed af te nemen of vaccins te geven. Je kan in het gezondheidshuis ook in contact komen met een diëtist of met een blijf-gezond-begeleider.

Ook een psychologe en een vroedvrouw stapten in het project. De multidisciplinaire aanpak heeft alleen maar voordelen. “Als de arts bijvoorbeeld vaststelt dat klachten te maken hebben met levensstijl, zijn andere eerstelijnshulpverleners vlakbij.”

Vanuit Pioen wordt ook samengewerkt met gespecialiseerde hulpverleners zoals het AZ Herentals.

Mutualiteiten

Ook de mutualiteiten stappen mee in het project. Solidaris organiseert zitdagen in Pioen, de CM plaatste er een brievenbus. Het project in Vorselaar werd door de Vlaamse overheid erkend als een van de zes proefprojecten die eerstelijnszorg in Vlaanderen in de toekomst vorm moeten geven. Later komen er nog andere zorgverleners en diensten bij.

“Ik denk dan onder meer aan een extra huisarts, een bijkomende maatschappelijk werker en een dermatoloog. En zeer belangrijk: ook een aanbieder van tandzorg. Nu Pioen daadwerkelijk van start is gegaan, is er vanuit die hoek al belangstelling om mee te doen. Voor de inwoners van Vorselaar is het belangrijk dat ze straks ook in eigen gemeente weer naar de tandarts of de orthodont kunnen.”

Bij dit alles mag de P in het letterwoord niet vergeten worden. Pioen is er om te genezen, maar vooral om mensen gezond te houden. Het gezondheidshuis wil dan ook inzetten op preventie en meer informeren rond thema’s als gezond eten, bewegen, mentale gezondheid, valpreventie en de kans op het ontwikkelen van kanker verlagen.

www.pioenvorselaar.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio