Een beeld uit de wedstrijd Lyra-Lierse - SC City Pirates Antwerpen. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Supporterscollectief van Lyra-Lierse kwaad op Berlaarse burgemeester: “Voetbal is een zaterdagavondsport”

Berlaar, Lier -

Bijna de helft van de thuiswedstrijden van voetbalclub K. Lyra-Lierse werden als risicomatch beoordeeld. De Berlaarse burgemeester Walter Horemans (CD&V) verplicht daarom die matchen op zondagnamiddag te spelen in plaats van op de vaste zaterdag. Het Pallieter Supporterscollectief betreurt in een open brief die beslissing.

Chris Van Rompaey

Het Pallieter Supporterscollectief zorgt voor de fanparticipatie bij voetbalclub K. Lyra-Lierse en is dé spreekbuis van de Lyra-Liersefan. “Voetbal is voor de ondertekenaars van deze brief een zaterdagavondsport. Op zaterdag is er meer volk, meer sfeer, de beleving is intenser … en er staat geen maandag voor de deur. Een occasionele thuiswedstrijd op zondag kán, maar het is niet de standaard”, stelt het Pallieter Supporterscollectief.

Grote gevolgen

“Voor de burgemeester is de beslissing om wedstrijden naar zondag te verplaatsen een relatief eenvoudige ambtelijke beslissing. Maar voor de honderden supporters van K. Lyra-Lierse zijn de gevolgen een pak groter. We krijgen van heel wat supporters het signaal dat het voor hen structureel onmogelijk is om op zondagen wedstrijden bij te wonen. Ze verliezen dus een deel van hun hobby. En dat is meteen ook een streep door de rekening van de club. Er is eenvoudigweg minder volk op zondag.”

“Bovendien beleven veel gezinnen financieel barre tijden. Veel supporters kochten ruim vóór de beslissing van de burgemeester een abonnement in de veronderstelling dat de meeste wedstrijden op zaterdag zouden plaatsvinden. Nu komen ze tot de vaststelling dat dat niet het geval is. Amateurvoetbal is dan wel goedkoper om volgen dan profvoetbal, het blijft een aanzienlijke hap uit de gezinsbudgetten. En dan komt de vaststelling dat een deel van je abonnement waardeloos is geworden, hard aan”, aldus de open brief.

Beslissing omzichtig nemen

“Het is dan ook onze overtuiging dat je de beslissing om wedstrijden te verplaatsen steeds omzichtig moet nemen en slechts bij grote uitzondering. Een risicowedstrijd kan ook op zaterdagavond georganiseerd worden. Trouwens, als we kijken naar wélke wedstrijden het label ‘risicowedstrijd’ kregen, krabben we ons extra in de haren. Evident is de wedstrijd tegen pakweg Racing Mechelen een risicowedstrijd. Maar bijvoorbeeld Sporting Hasselt? De in Berlaar aanwezige Hasselaars konden we vorig seizoen op de vingers van enkele handen tellen.”

Het Pallieter Supporterscollectief maakt zich geen illusies dat burgemeester Horemans nog op zijn beslissing terugkomt. Maar het hoopt wel dat de open brief een debat op gang brengt richting de toekomst.

Iets minder onveilig

Walter Horemans laat weten dat hij inderdaad achter zijn beslissing blijft staan. “Ik laat mij adviseren door de politie en als die me zegt dat een wedstrijd een risicomatch is, dan laat ik die niet op zaterdagavond spelen. Een risicowedstrijd overdag is immers iets minder onveilig dan op een avond. Ik geef toe dat ik zelf ook verbaasd was te vernemen dat de wedstrijd tegen Hasselt als risicomatch werd beoordeeld. Toch wil ik hierin als burgemeester geen enkel risico nemen. Trouwens, Lyra-Lierse mag tevreden zijn dat ze haar matchen in Berlaar mag spelen zolang de club niet terug naar Lier kan.”

Vastgoed

Jobs in de regio