© ATV

24 urenstaking bij spoorwegen op 5 oktober: “Ongeveer kwart van treinen zal rijden”

De spoorstaking zal doorgaan vanaf dinsdagavond 22u tot woensdagavond. Dat hebben de vakbonden bevestigd. De regering had die proberen af te wenden via een open brief, maar de vakbonden vonden die niet voldoende. Spoorwegmaatschappij NMBS laat weten dat een kwart van de treinen zal rijden.

gjsBron: BELGA

De staking start op dinsdag 4 oktober om 22 uur. Er is wel een minimale dienstverlening. NMBS heeft op basis van het personeel dat niet deelneemt aan de staking, een alternatieve treindienst uitgewerkt. Reizigers zullen de details daarvan vanaf dinsdagochtend kunnen raadplegen.

NMBS laat weten dat ongeveer een kwart van de treinen zal rijden, maar de situatie zal niet in het hele lang hetzelfde zijn. Van de IC-treinen tussen de grote steden zal twee op vijf rijden, zegt de NMBS. Bij de L-treinen en de S-treinen is dat een op de vier. De piekuurtreinen vallen quasi allemaal weg.

In Namen en Luxemburg zijn er niet voldoende mensen in de seinhuizen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Daar zullen geen treinen rijden. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen.

Ook op het internationale treinverkeer zal de staking een impact hebben, maar in beperkte mate. Voor de meeste internationale treinverbindingen verwacht de NMBS een normale dienstverlening. Eurostar, dat naar Londen rijdt, verwacht geen hinder. Er sneuvelen wel enkele ICE-treinen van en naar Duitsland.

“Beleefdheidsantwoord”

De spoorbonden hadden midden vorige week een brief naar de regering gestuurd naar aanleiding van hun stakingsaanzegging. In die brief herhaalden ze hun pleidooi voor meer middelen en meer personeel voor het spoor. De staking dient om druk uit te oefenen op het begrotingsconclaaf van het kernkabinet, dat vrijdagnamiddag begon.

Premier Alexander De Croo en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet stuurden een antwoord op die brief, maar die voldeed volgens de vakbonden niet. Het antwoord “bevat geen enkele budgettaire garantie en blijft beperkt tot een intentieverklaring”, zeggen de vakbonden in een persbericht. “Dat engagement is onvoldoende.”

Koen De Mey, voorzitter van ACV-Transcom, had de brief van de regering in een eerste reactie al een “beleefdheidsantwoord” genoemd. “Er staan geen budgettaire garanties in, en dat was nochtans onze vraag”, zei de vakbondsman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER