©  BELGA/BELPRESS

DISCUSSIE. Denk jij dat het plan van minister Van der Straeten om 4,7 miljard euro te halen bij de energiebedrijven volstaat?

De overwinstbelasting die minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) afgelopen weekend op de regeringstafel heeft gelegd, moet in totaal 4,7 miljard euro opbrengen. De energieproducenten krijgen zo een zwaardere belasting voorgeschoteld dan Europa had voorgesteld.

LEES OOK. 4,7 miljard euro van Engie en co. naar de staatskas: energieminister legt forse overwinstbelasting op tafel

Nu de Vlaamse begroting eindelijk in een definitieve plooi is gelegd, is de federale regering uit de startblokken geschoten. Op 11 oktober moet premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn begroting voorstellen. De eerste minister wil de komende twee jaar 4 miljard besparen en het enorme tekort – volgend jaar al 23 miljard – terugdringen tot in de buurt van de voor Europa belangrijke 3% van het bbp.

Dat besparingen in een crisisperiode moeilijk liggen, bleek zaterdag al. Toen het voorstel uitlekte om te snijden in thematische verloven zoals tijdskrediet, ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking, stelden de Franstalige socialisten en de groenen al meteen hun veto.

Er wordt al maanden gesproken over het afromen van de woekerwinsten die energieproducenten met de torenhoge prijzen verdienen. Van der Straeten wil alle winst boven de 130 euro per MWh afromen. Ook de periode dat de uitzonderlijke taks wordt geheven, is bij Van der Straeten langer dan in het Europese voorstel. De Europese Commissie adviseerde om die maar tot de zomer van 2023 te laten lopen. Van der Straeten gaat voor heel 2023.

Wat denk jij? Denk jij dat het plan van minister Van der Straeten om 4,7 miljard euro te halen bij de energiebedrijven volstaat?

Vastgoed

Jobs in de regio