Oud-president Lula wint eerste ronde Braziliaanse presidentsverkiezingen van Bolsonaro, toch tweede ronde nodig op 30 oktober

Oud-president Luiz Ignacio Lula da Silva (76) heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Dat blijkt uit gegevens van de nationale kiescommissie. Aangezien hij niet aan een absolute meerderheid raakte, volgt eind deze maand een tweede ronde.

mtm, gjsBron: BELGA

Met de stemmen van 99,82 procent van de kiesbureaus geteld, kan de centrumlinkse Lula rekenen op 48,38 procent. De huidige extreemrechtse president Jair Bolsonaro (67) haalde 43,24 procent van de stemmen binnen.

De stembusslag was spannender dan peilingen vooraf hadden doen uitschijnen. Lula, die al president was tussen 2003 en 2011, haalde in de peilingen al maanden rond de 10 procentpunten meer dan Bolsonaro. Nog negen andere kandidaten deden in de eerste ronde van de verkiezingen een gooi naar het presidentschap. De derde kandidaat volgt mijlenver achter de twee favorieten met amper 4,16 procent van de stemmen.

Tweede ronde

Aangezien geen van de kandidaten een absolute meerderheid binnenhaalde, volgt een tweede stemronde op 30 oktober. Daarin nemen alleen Lula en Bolsonaro het tegen elkaar op. “De strijd gaat door tot de eindoverwinning”, reageerde Lula op zijn zege. “We gaan deze verkiezingen winnen.” De zeventiger beloofde in de tussentijd nog meer door het land te zullen reizen om Brazilianen te ontmoeten.

Bolsonaro zei dan weer dat hij “de leugens (van de peilingen, nvdr) verslagen” heeft. Hij toonde zich ook optimistisch over de tweede ronde. Voor de stembusgang van zondag had de uittredende president nog laten verstaan dat hij een eventuele overwinning van Lula mogelijk niet zou erkennen.

Als Lula de tweede ronde wint, dan wordt hij de eerste democratisch verkozen president van Brazilië met drie ambtstermijnen.

Vastgoed

Jobs in de regio