Aantal luchtweginfecties bij kinderen jonger dan 2 jaar piekt in Antwerpen: “Ze zijn zieker door eerste contact met virussen”

De dagen worden korter en kouder en het verkoudheidsseizoen is daarmee ook weer in aantocht. Het aantal luchtweginfecties neemt momenteel sterk toe in Antwerpen en dan vooral bij peuters tot 2 jaar, dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica aan ATV Nieuws. “De afgelopen jaren kwamen ze nauwelijks in contact met virussen die doorgaans heel normaal zijn, zoals RSV.”

Tess Jacobs

“Zowel bij scholieren, kleuters als peuters zijn er veel zieken”, zegt Maaike Van Overloop van huisartsengroep Domus Medica aan ATV. “Maar vooral die peuters vormen een bijzondere groep. De afgelopen twee jaar kwamen ze namelijk nauwelijks in contact met virussen die doorgaans heel normaal zijn, zoals RSV.”

Het verkoudheidsvirus zorgde de afgelopen jaren nauwelijks voor problemen, nu is er sprake van een ongeziene piek. “Doordat ze er voor het eerst mee in aanraking komen, zijn de kleintjes er zieker van. De groep is ook groter dan we gewend zijn, omdat het nu de 0 tot 2-jarigen treft”, zegt Van Overloop. Sommige baby’s of peuters moeten zelfs opgenomen worden in het kinderziekenhuis. Gelukkig genezen de kinderen doorgaans snel van het virus.

Ook coronacijfers stijgen

Ook het aantal coronabesmettingen zit momenteel in de lift. Het is dan ook vaak gissen wie waar precies ziek van is. Testen op corona is dan ook noodzakelijk. “Alle mensen met klachten aan de luchtwegen moeten getest worden. Dat zorgt ervoor dat de druk op huisartsen en apothekers opnieuw stijgt”, aldus Van Overloop. “Mensen met luchtwegklachten zijn drie tot vijf dagen werkonbekwaam. Contact met een huisarts is dus noodzakelijk om een wettig ziektebriefje in orde te brengen.”

De quarantaineregel bij corona geldt nog steeds voor zeven dagen. Bij een luchtweginfectie van een andere aard, kan je na enkele dagen rust opnieuw aan de slag. Domus Medica roept 50-plussers via ATV op om hun herfstprik te gaan halen. Ze waarschuwen dat het coronavirus zich de komende weken opnieuw meer zal gaan verspreiden. Afgelopen week werden daarvoor meer dan negenhonderd mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Aangeboden door onze partners