© atv

Na kwarteeuw dooft Brecht lichten gemeenschapscentrum: ‘Jan vander Noot has left the building!’

Brecht -

Het doek is dit weekend definitief gevallen over het gemeenschapscentrum Jan vander Noot. Dat opende precies 25 jaar geleden de deuren. Oud-burgemeester Jos Janssens, onder wie het GC werd gebouwd, kwam zaterdag mee afscheid nemen. Tal van kunstenaars namen het gebouw onder handen en zo’n duizend inwoners genoten op zondag van een echt dorpsfeest.

Een week lang, sinds 24 september, was het gemeenschapscentrum in handen van de jeugd-, cultuur- en sportraden. Vooraleer het gebouw wordt verbouwd tot nieuw gemeentehuis werd het het epicentrum van Brechtse kunst allerhande. Dat ging van graffiti, naar beeldende kunst, maar evengoed muziek met zowel kristallen schalen als van de piano- en dwarsfluitklas van de muziekacademie, de harmonie Vlijt en Eendracht tot zangeres Yasmine Alves.

Onder meer Vlijt en Eendracht zorgden voor de vrolijke noot. © Elke Lamens

Kon het publiek op zaterdag op Expo 22 alle kunstwerken komen bewonderen en genieten van de muziek, dan was het op zondag een heus dorpsfeest in en rond het GC. Zo’n 175 durvers maakten een deathride vanaf het dak van het gebouw, anderen sprongen op een dik kussen, en voor de kleinsten was er een kinderdisco.

Springen vanaf de brandladder op een dik kussen was reden voor een paar salto’s. © Elke Lamens

Liefst 22 leden ven Brechtse verenigingen konden zich meten in een heuse vander Noot Cup met lopen, monkeybars, roeien, kogelstoten, gewichttrekken en fietsen.

De monkeybars ontbraken niet op de vander Noot Cup. © Elke Lamens

Feesten en verbinden

“Dit sluitingsweekend is een manier om mensen te verbinden. Dit was zowel voor de organisatie als de deelnemers een verrijking. Verenigingen werkten samen, maar ook de kunstenaars deden dat”, meent Els Breugelmans van de cultuurraad. Onder meer kunstenaar Jan Franssen beaamde dit. “Het was heel leuk om hier ’s avonds te komen werken, samen met de andere kunstenaars. Alleen jammer dat het slechts een weekend geopend is”, meent hij. Franssen is schilder bij de gemeente. “Normaal zorg ik voor goed pleister- en schilderwerk. In mijn werk deed ik net het tegenovergestelde en kapte ik stukken uit de muur.”

Jan Franssen aan het werk in de polyvalente zaal van het GC. © Elke Lamens

“Dit is een afscheidsfeest, met de nadruk op feest en geen koffietafel”, beklemtoont schepen van Cultuur Frans Van Looveren (CD&V). “Heel Brecht kwam hier al wel eens over de dorpel voor een of andere activiteit, infoavond of optreden. Maar niet voor identiteitskaarten of vergunningen. Dat wordt in de toekomst wel mogelijk als dit een gemeentehuis is.”

Geen feest zonder taart. “De kraan stond klaar, we wilden het GC platgooien, maar in de plaats daarvan hebben we beslist om het GC te verorberen via deze geweldige taart”, lacht Breugelmans.

Met de taart werd symbolisch het GC verorberd. © Elke Lamens

Breken voor de toekomst

De verbouwing van het gc kadert in het masterplan Parkcampus. Schepen Van Looveren legt uit: “Het park als groene oase in de gemeente spelen we daarin nog meer uit. Zo komt er in de toekomst nog een polyvalente zaal in het park. Openingsactiviteiten zullen plaatsvinden onder de grote luifel vooraan het nieuwe gemeentehuis. Ook het Kempuseum, de buitenschoolse kinderopvang en de muziekschool in de Remise maken deel uit van de parkcampus.”

“We gaan voor een goede dienstverlening voor de inwoners, maar wie een omelet wil bakken, moet eieren breken. Dat is precies wat de adviesraden het afgelopen weekend hebben gedaan. Hiermee is een derde mijlpaal bereikt. We nemen afscheid van het gebouw om de toekomst te verwelkomen.”

Burgemeester Sven Deckers (N-VA) verwacht in oktober een aannemer te kunnen aanstellen. “Als alles volgens plan verloopt kan de verbouwing begin volgend jaar starten”, meent hij.

Oud-burgemeester Jos Janssens (linksachter) draagt samen met schepenen Frans Van Looveren (linksvoor), Daan De Veuster (rechtsachter) en burgemeester Sven Deckers (rechtsvoor) de gedenksteen van het GC naar buiten. © Elke Lamens

Gezonde evolutie

Oud-burgemeester Jos Janssens (CDB, 1995-2006) kwam mee afscheid nemen. Hij opende op 12 september 1997 het gemeenschapscentrum. Daarvan getuigt ook de steen in de inkomhal. Die werd zaterdag, een kwarteeuw later, mee door hem weer van de muur gehaald, maar krijgt een plek in het nieuwe gemeentehuis.

“In de periode 1996-1997 was dit gebouw functioneel voor het Brecht van toen. Op dat moment was er nog geen sprake van energievriendelijke gebouwen. Nu moet dat wel”, merkt Janssens op.

“De gemeente is intussen zodanig gegroeid. De accommodatie moet meegroeien om de dienstverlening te waarborgen en nog verder te kunnen groeien. Op dat vlak is het bestuur goed bezig. Wel is er enige waakzaamheid geboden of het financieel allemaal haalbaar blijft. Zeker met de crisissen die zich vandaag voordoen.” De oud-burgemeester is blij dat de gedenksteen mee verhuist naar het nieuwe gemeentehuis. “De structuur en ziel van het gebouw, en dus de grondvesten, blijven ook behouden in het nieuwe administratieve centrum.”

(Elke Lamens)

De raadszaal vormde het decor voor een partijtje gellybal. © Elke Lamens

Een prachtige uil van Sven Roelants verrijst op de kasten van de raadszaal. © Elke Lamens

Muzikale en rustgevende schaalsessies. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners