© rtv

Lierse Ommegang kan op massa volk en op heel veel bijval rekenen

Lier -

De Lierse Ommegang is zondag dan toch kunnen uitgaan. ’s Morgens om 9u garandeerde het KMI dat de regenzone Lier niet zou bereiken en die voorspelling kwam gelukkig uit. Langs het bijna vier kilometer lange parcours stonden vele duizenden toeschouwers.

Chris Van Rompaey

Na uitstel door de coronapandemie in 2020 en 2021 was het dus nu derde keer goede keer. Stipt om 14.30u zette de Ommegang zich in de Baron Opsomerlaan in beweging. De pas verkozen belleman kondigde de Ommegang als een wonderbaarlijk reuzenspektakel met luide stem aan.

De schoenenverkopers verwijzen naar Schoenen Torfs. © Chris Van Rompaey

Lierse Vlaaikes. © Chris Van Rompaey

De Ommegang bestond uit drie delen. Het eerste deel gaf een impressie van Lier vroeger en nu, met onder meer aandacht voor Lierse bedrijven zoals Schoenen Torfs en busbouwer Van Hool. In het tweede deel herleefden de toeschouwers het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië dat zich in 1496 in Lier voltrok. In het derde deel trokken de reuzen, de (fabel)dieren en de praalwagens van de historische Lierse reuzentrein door de straten. In dit laatste deel waren alle ogen uiteraard gericht op de Lierelei, het nieuwste fabeldier in de Ommegang, met de kop van een ooi, het lichaam van een paling en de vleugels van een duif.

Johanna van Castilië. © Chris Van Rompaey

Filips de Schone. © Chris Van Rompaey

Filips en Johanna geven elkaar het jawoord. © Chris Van Rompaey

“Ik vond de Ommegang zeer verrassend, want ik stond hier natuurlijk ook tijdens de vorige Ommegang in 2015. Maar deze Ommegang was heel verfrissend. Prachtig. Proficiat voor Lier. Enkele nieuwigheden vielen me op, de nieuwe kledij van sommige reuzen ook. Het nieuwe fabeldier vind ik heel speciaal. Hoed af voor degenen die dat gemaakt hebben. Opmerkelijk dat het uit meerdere delen bestaat. Eén geheel was beter geweest, denk ik”, zegt Lierenaar Rik Bols.

De Lierelei, het nieuwe fabeldier. © Chris Van Rompaey

Een andere inwoner is eveneens vol lof. “Ik vond de Ommegang vooral heel spectaculair. Veel muziek en prachtige kostuums. Zeven jaar geleden heb ik voor de eerste keer de Lierse Ommegang gezien. Ik keek er heel hard naar uit om vandaag naar hier te komen en ben heel blij met wat ik gezien heb. Het nieuwe fabeldier is zeer spectaculair en iets heel speciaals. Het is de moeite om te zien.”

De Lierse Ommegang trekt op zondag 9 oktober vanaf 14.30u opnieuw door het stadscentrum. Ook dan beslist de organisatie of, rekening houdend met het weer, de Ommegang wel of niet doorgaat.

www.ommeganglier.be

Het Ros Beiaard met de vier heemskinderen: Fons, Lowie, Gust en Mil Van Dyck. © Chris Van Rompaey

De Olifant. © Chris Van Rompaey

De Reuzin met haar nieuwe jurk, ontworpen door Dries Van Noten. © Chris Van Rompaey

Ook Goliath werd door Dries Van Noten in het nieuw gestoken. © Chris Van Rompaey

 © Chris Van Rompaey

De looppaardjes. © Chris Van Rompaey

 © Chris Van Rompaey

De trosdragers van ’t land van belofte. © Chris Van Rompaey

De Hellewagen. © Chris Van Rompaey

 © Chris Van Rompaey

 © Chris Van Rompaey

De Drie Koningen. © Chris Van Rompaey

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio