Jan (7) is zo fier als een pauw wanneer hij op de motor van de politie mag poseren voor een foto. © Leo De Nijn

27ste editie van Kinderkankerdag in Planckendael doet zorgen even vergeten: “Eén dagje niet aan kanker denken, geeft ons weer energie”

Muizen -

Een mix van trots en tristesse. Dat was de emotie die gisteren domineerde op de 27ste verjaardag van Kinderkankerdag in dierenpark Planckendael. Na twee jaar corona ging de Kinderkankerdag nog eens door en konden de patiëntjes en hun ouders voor even hun ellende achter zich laten. Ook al bleef de zon achter de wolken zitten, de 372 kinderen met kanker of herstellende patiëntjes vonden het super. “Eén dagje niet aan kanker denken, geeft ons extra energie”, klonk het bij vele deelnemers.

Leo De Nijn

De Nationale Kinderkankerdag begon in 1993, toen organisator en voorzitter Karel Verbist uit Mechelen in korte tijd eerst zijn vrouw en daarna zijn 14-jarige zoon verloor aan de ziekte. Het blijft naar de keel grijpen: kindjes met littekens van operaties of mutsjes om hun haaruitval te verbergen. Maar op de 27ste verjaardag van de Nationale Kinderkankerdag liepen ze met de glimlach door het dierenpark Planckendael. De kinderen genoten van de dieren en de sfeer in het park.

Elk jaar worden er in ons land bij iets meer dan driehonderd kinderen onder de 14 jaar kanker vastgesteld. De herstelkansen stijgen, maar dat neemt niet weg dat de ziekte een enorme impact heeft op de jonge patiëntjes en hun families.

“Als een kind kanker krijgt, wordt het hele gezin ziek”, aldus Karel Verbist, voorzitter van de vzw Kinderkankerdag. “Wij willen ervoor zorgen dat de patiëntjes en hun ouders voor één dagje nog eens zorgeloos kunnen zijn en hun miserie even kunnen vergeten”, geeft Verbist aan.

Gemiddeld 80% geneest

Gelukkig betekent de grote opkomst niet dat er meer kinderen met kanker zijn. Wel integendeel. “Er zijn er minder. De chemo en andere therapieën zijn zo aangepast. Meer dan 80% van de kinderen geneest, tegenover minder dan 50% voor de jaren zeventig. Daarom blijven we met vele vrijwilligers deze dag organiseren”, zegt Karel Verbist.

Billy Sophie uit Vilvoorde geniet van alle dieren. © Leo De Nijn

Bart Sophie en Tina Rizzo uit Vilvoorde waren er met hun zoon Billy (8), waarbij vier jaar geleden een hersentumor werd vastgesteld. “Billy herstelt en heeft nu al vier maanden geen chemo meer nodig. Bang afwachten of dat zo blijft”, zegt Tina, die samen met haar man taverne ’t Gulden Schaap runde. “Maar ik ben gestopt om mij over Billy te ontfermen. Er is hoop. Kinderkankerdag is goed voor het moraal.”

Franco geniet van de dieren in Planckendael. © Leo De Nijn

Esther Elias uit Poppel wandelt naar het perk van de jachtluipaarden, de lievelingsdieren van Franco (11), waarbij anderhalf jaar geleden botkanker is vastgesteld. “Een amputatie van het onderbeen was nodig om uitzaaiingen te voorkomen. Het komt hard aan, maar je moet voort.” Franco wil later loonwerker worden. “Laat ons hopen dat die droom uitkomt”, zegt de mama.

Christophe Verwimp en Kris Van de Poel, twee inspecteurs van de politiezone Mechelen-Willebroek, bemannen een standje waar de kinderen op de moto of in een heuse patrouillewagen kunnen plaatsnemen. “Soms pinken we zelf een traantje weg”, zegt Christophe.

De 7-jarige Jan Van Bael glundert wanneer hij samen met de politiemannen op de foto gaat. “We hopen dat Jan geneest van de lymfeklierkanker die twee jaar geleden is vastgesteld. Je gaat door een hel, maar ik blijf hopen op een goed herstel”, zegt zijn mama.

Geschenkjes

Tijdens het vieruurtje was er een optreden van de Dansmariekes van carnavalsgilde De Maneblussers. Het Mechels jeugdprinsenpaar Milan en Laure en jeugdkeizerin Kiara van carnavalsgilde De Knullen, wuifden de kinderen uit en overhandigde hen allemaal nog extra geschenkjes.

“Voor al die lachende gezichtjes blijven we het doen. Het bewijst dat, naast de harde realiteit van de ziekte, ook nog steeds levensvreugde mogelijk is”, geeft voorzitter Verbist als afsluiter mee.

De Mechels jeugdprinsen overhandigen pins en geschenkjes aan alle kinderen. © Leo De Nijn

 © Leo De Nijn

 © Leo De NIjn

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio