Het Rode Kruis Sint-Job is een bloeiende afdeling.  © Elke Lamens

Rode Kruis Sint-Job huldigt vrijwilligers: “Jonge en bloeiende afdeling”

Sint-Job -

De Sint-Jobse afdeling van het Rode Kruis Vlaanderen reikte brevetten en medailles uit aan cursisten en verdienstelijke leden. Met 85 leden is het een bloeiende vereniging. “Onze afdeling leeft”, bevestigt ook Dominique Ceulemans die al vijftig jaar voorzitter is.

Tal van diploma’s EHBO, maar ook zilveren medailles, zilveren barettes 1 en 2 en gouden barettes werden uitgereikt aan de vrijwilligers van het Rode Kruis Sint-Job. Het valt meteen op dat er heel wat jong volk is op de huldigingsavond. Dat is meteen ook de kracht van de afdeling. “Ik heb het voorrecht om met een sterk en verjongd - voornamelijk vrouwelijk- comité deze afdeling te mogen leiden”, stelt een trotse voorzitter.

“Vrijwilligers van het Rode Kruis maken onze leefgemeenschap mooier. Jullie staan vaak vele jaren voor anderen klaar. Dat engagement moeten we meer dan ooit koesteren”, looft schepen Daan De Veuster (CD&V) de inzet van de leden.

Dominique Ceulemans werd gehuldigd voor vijftig jaar vorzitterschap. © Elke Lamens

Ceulemans startte nog bij de mobiele colonne die het Rode Kruis Vlaanderen in 1960 oprichtte aan Kaai 142 in Antwerpen. “De lokale afdeling van toen nog het Belgische Rode Kruis waren tanende. Opzet was om jongeren klaar te stomen voor het geval er zich grotere calamiteiten voordeden”, weet Georges Janssens, mentor van Ceulemans. “Het Rode Kruis is ook in dat opzet geslaagd. De mobiele colonne is blijven bestaan totdat de lokale afdeling opnieuw meer zuurstof kregen en de taken overnamen.”

Georges Janssens vertelt over de beginjaren van het Rode Kruis. Hij was mentor van Dominique Ceulemans. © Elke Lamens

Ceulemans die eerst nog de Kapelse afdeling ging leiden, verhuisde naar Sint-Job waar hij een halve eeuw geleden de fakkel overnam van de Rode Kruis-afdeling. “Het enthousiasme en de solidariteitszin van onze leden is fenomenaal. Hier doen mensen nog iets voor elkaar en dat houdt onze afdeling recht”, meent hij. Dat de nieuwe opleiding EHBO die start op 4 oktober al meteen volzet was, spreekt voor zich.

“Warme familie”

Voor ondervoorzitter Ellen is het Rode Kruis haar tweede familie. “Hier kan je jezelf zijn en als vrijwilliger is het een erg verrijkende omgeving”, benadrukt ze het succes van de afdeling. “Er is een goede cohesie tussen de verschillende takken als vorming (opleidingen EHBO), hulpdienst (op evenementen en festivals) en sociale dienstverlening (huiswerkbegeleiding, eenzamen bezoeken). Als bestuur zijn we altijd aanwezig en tonen we onze betrokkenheid. Dat waarderen de leden wel.”

Het Rode Kruis Sint-Job is een bloeiende afdeling met 85 leden. © Elke Lamens

Rode Kruis Sint-Job telt intussen 85 leden. “We zijn de laatste vijftien jaar sterk gegroeid.” Maar nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom. “We zoeken nog een econoom, iemand voor communicatie en werving en iemand die de jeugdwerking op zich wil nemen”, somt de voorzitter op. “Iedereen is hier welkom.”

 (Elke Lamens)

Facebook.com/RodeKruisSintJob

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio