De zusters mogen hun wapenschild onthullen.  © Marc Peeters

Vorselaar pronkt met ontharde dorpskern: “Er kunnen 375.000 flessen water in het bekken onder de Markt”’

Vorselaar -

Als sluitstuk van de dorpskernvernieuwing is in Vorselaar de voorbije maanden de focus gelegd op de Markt. “Van een grijze en totaal verharde zone zijn we gegaan naar een plein met veel ruimte voor groen en blauw”, zegt burgemeester Lieven Janssens (ActieV). Ondertussen is Vorselaar ook officieel ambassadeur in blauwgroene initiatieven. Vorselaar heeft zondag zijn vernieuwde Markt officieel ingewijd.

Marc Peeters

De belangrijkste nieuwigheid kan je niet zien. “Onder het centrale plein is een enorme regenwateropvang gecreëerd die het regenwater slim hergebruikt, onder meer in de scholen”, legt de burgemeester uit. “De capaciteit van het opvangbekken is enorm. Er kunnen tot 375.000 flessen water in. Daarmee bewijzen we dat je ook pal in het centrum van een gemeente op een succesvolle manier kan ontharden. Vorige zomer hebben we nog geleerd dat waterreserves achter de hand houden belangrijk kan zijn.”

In Vorselaar kan je voortaan nog maar langs één kant in beide richtingen over de Markt rijden. De Markt verlaten richting Nieuwstraat is ook nog mogelijk. De kaak of schandpaal is gebleven en op de vrijgekomen ruimte aan de kant van het gemeentehuis was er plaats voor twee nieuwe kunst- en erfgoedmonumenten. “De Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar hebben in de coronaperiode in mineur de tweehonderdste verjaardag van hun congregatie gevierd”, zegt schepen Jos Bouly (ActieV).

De zusters komen kijken of de zuster op het monument waarheidsgetrouw is weergegeven. © Marc Peeters

“Als gemeente wilden we toch ook nog iets doen. Daarom hebben we het wapenschild van de congregatie in arduin laten maken. Die gedenksteen kreeg een plaats pal voor het gemeentehuis.”

Dorpswandelingen

Een delegatie van zusters was aanwezig om de steen te onthullen. Het wapenschild wordt straks ook een herkenbare startplaats voor dorpswandelingen.

Wat verderop heeft de oude dorpspomp een plaats gekregen. De pomp staat op een sokkel in brons waarop Roger Cools uit Vorselaar figuren heeft aangebracht. “Het gaat om een kardinaal, een ridder, een zuster en een diamantslijper”, legt de kunstenaar uit. “Dat zijn stuk voor stuk figuren die aan de geschiedenis van de gemeente kunnen gelinkt worden.”

De vijf kinderen die op de Markt wonen, mogen samen met de burgemeester het lintje knippen. © Marc Peeters

Voor de officiële opening van het vernieuwde marktplein kreeg burgemeester Lieven Janssens de hulp van de vijf kinderen die langs de Markt wonen. “Voor de inwoners van Vorselaar gaan we in de loop van volgend jaar een feestelijke opening organiseren” verklapt Janssens. “We gaan dat pas doen als ook de rest van de weg- en rioleringswerkzaamheden die momenteel nog in het centrum lopen, afgerond zijn en wanneer het plein ook helemaal groen is, aangeplant en ingericht. “

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio