©  ROBIN UTRECHT

KAART. Iedere Vlaamse stad vergrijst, behalve één: hoe is het gesteld in jouw gemeente?

Alle gemeentes in de provincie Antwerpen en alle centrumsteden in Vlaanderen vergrijzen, op één uitzondering na. Hoe is het gesteld met jouw gemeente?

cwil

Deze kaart toont aan hoe hard de Antwerpse steden en gemeenten vergrijzen. Hoe grijzer, hoe ouder de bevolking in die gemeente. ©  rr

Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel zullen er in de stad Antwerpen in 2030 meer 0- tot 19-jarigen zijn dan zestigplussers. Antwerpen is daarmee de enige Vlaamse stad die niet vergrijst, maar vergroent. In de top drie van steden met een jonge bevolking staan ook Mechelen en Gent, die in 2030 maar ietsje meer zestigplussers dan 0- tot 19-jarigen zullen tellen.

LEES OOK. De vergrijzing zit niet overal: in provincie Antwerpen verliest Grobbendonk meeste jongeren, in Willebroek stromen ze net toe

“Dat die drie steden de jongste bevolking hebben, komt omdat de lokale politiek er daar voor heeft gezorgd dat jonge mensen de stad niet meer moeten ontvluchten”, zegt Johan Krijgsman, algemeen directeur van vastgoedspecialist Era Belgium. “Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe wijken ontwikkeld waar jonge mensen middenin het groen kunnen wonen. Denk in Antwerpen bijvoorbeeld aan de Slachthuissite. In dat soort woonprojecten is er veel plaats voor groen. Dat is belangrijk: jongere mensen gaan doorgaans nergens wonen als ze binnen de drie kilometer van hun woning geen groot stuk groen hebben waar ze kunnen sporten of wandelen.”

“Dat Antwerpen nog een jongere bevolking aantrekt dan Gent en Mechelen, komt omdat de stad veel mensen met buitenlandse wortels lokt”, zegt Johan Krijgsman. “Die mensen krijgen over het algemeen meer kinderen, waardoor de gemiddelde leeftijd in de stad fors naar beneden wordt gehaald.”

De cijfers van Statbel tonen dat duidelijk aan: 9% van de gezinnen in de stad Antwerpen bestaat uit vijf personen of meer. In Gent is dat maar 6,7%, in Vlaanderen 6,5%. En 54,2% van de inwoners van Antwerpen is van niet-Belgische herkomst. In Gent is dat 36,7%, in Vlaanderen 24,7%.

Vastgoed

Jobs in de regio