Koning Charles en premier Lizz Truss voor een audiëntie in Buckingham Palace. ©  AFP

“Koning Charles komt op vraag van premier Liz Truss dan toch niet naar klimaattop”

De Britse koning Charles zal dan toch niet deelnemen aan een internationale klimaattop in Egypte. Op vraag van premier Liz Truss, schrijven Britse media. Al wordt in alle toonaarden ontkend dat er sprake is van spanning tussen de koning en de premier, zoals sommige kranten wel schreven.

jvhBron: Daily Mail

Charles staat bekend om zijn interesse in de natuur en het klimaat. Hij was dan ook van plan om een toespraak te geven op de COP27-klimaattop, die vanaf 6 november doorgaat in het Egyptische Sharm El Sheikh. Die plannen dateerden echter van voor het overlijden van koningin Elizabeth en de troonsbestijging van Charles. Gezien de gewijzigde situatie zou de nieuwe koning dan ook het advies van de regering hebben gevraagd. Daarop werd naar verluidt “unaniem” beslist dat de koning niet naar de top zou gaan.

Volgens de Britse kranten toont Charles hiermee aan dat hij zich neerlegt bij zijn nieuwe rol als koning , die neutraliteit vereist, en dus niet langer van plan is om activistisch te pleiten voor zijn persoonlijke overtuigingen, zoals hij dat wel deed toen hij nog prins van Wales was.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou bovendien van mening zijn geweest dat er betere opties waren voor het eerste officiële staatsbezoek van de nieuwe koning.

Vastgoed

Jobs in de regio