©  BELGA

Exact 450 jaar geleden plunderen Spaanse troepen Mechelen: “Waanzin die Oekraïense steden nog altijd meemaken”

Mechelen -

Titelvoerend burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) heeft de Spaanse inname van Mechelen en de daarbij gepaarde plunderingen, die exact 450 jaar geleden plaatsvonden, herdacht. En daarbij refereerde hij naar de oorlog in Oekraïne. “De waanzin van Poetin”, schrijft de politicus op Twitter.

wvb

Op 2 oktober 1572, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, vielen Spaanse troepen – onder leiding van de hertog van Alva en diens zoon Don Frederik – Mechelen binnen, om de stad drie dagen lang te bestoken met zware plunderingen en vervolgens in te nemen. Op de eerste dag hielden de Spaanse regimenten lelijk huis, vervolgens plunderden de Waalse huurlingen en op de laatste dag gingen hun Duitse collega’s gretig hun gangetje. “Daarbij doodden de soldaten burgers en meisjes en jonge vrouwen werden brutaal verkracht”, zegt historicus en stadsgids van Mechelen Marcel Kocken. “Tal van woningen en gebouwen werden vernield of in brand gestoken. Niets werd daarbij gespaard. Al wat niet te heet of te zwaar was, moest eraan geloven”, klinkt het.

De Mechelaars kantten zich, net als de andere steden binnen de Noordelijke Nederlanden, massaal tegen de heerschappij van de toenmalige Spaanse koning Filips II. En dat zouden ze geweten hebben. “De Spaanse landvoogd Alva wilde met harde hand Mechelen straffen”, legt Kocken uit. “De stad moest koste wat kost terug onder Spaans regeringsgezag vallen. Alva wilde met deze gruweldaden een voorbeeld stellen in de hoop dat andere steden hun verzet tegen hem staakten.”

Bart Somers (Vld-Groen-m+) herdacht zondag deze sombere gebeurtenis, ook wel de ‘plundering van Mechelen’ genoemd, en stond daarbij ook even stil bij de oorlog in Oekraïne. “Exact 450 jaar geleden ondergingen de Mechelaars één van de grootste rampen uit hun geschiedenis”, zegt Somers. “Vandaag moeten Oekraïense steden dat nog altijd meemaken. De waanzin van Poetin”, aldus de Open Vld-minister en burgervader van Mechelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio