Antwerpse auteur Gerda van Cleemput (86) overleden, bekend van jeugdboeken als ‘De bloeiende mimosaboom’ en ‘Het meisje dat de zon niet zag’

De Antwerpse jeugdauteur Gerda van Cleemput is op 86-jarige leeftijd overleden. Van Cleemput schreef boeken als Het Meisje Dat De Zon Niet Zag, De Bloeiende Mimosaboom En Lotte En Pieter. Volgens Jan van Coillie, die haar werk en leven beschreef in het Lexicon Van De Jeugdliteratuur, staan er meer dan zestig kinderboeken op haar naam.

Saar Van Olmen

Boeken en literatuur, daarmee leek het leven van Van Cleemput volop gevuld. In haar jonge jaren studeerde ze Latijn-Grieks en ging ze naar de bibliotheekschool om daarna in de bibliotheek van de Antwerpse Zoo aan de slag te gaan. Haar eerste verhalen werden gepubliceerd in tijdschriften. Maar haar eerste kinderboek, Moeli En Harlekijn, kwam er in 1963. “Mijn zus en ik hebben de boeken allemaal eerst voorgelezen gekregen”, vertelt de zoon van Van Cleemput, Wilfried Weber (62). “Wij waren dus de eersten die kritiek gaven, en daar luisterde ze ook naar.”

Gerda van Cleemput. ©  RR

Sindsdien zijn er dus meer dan zestig kinder- en jeugdboeken van haar verschenen in vrijwel alle genres, schrijft Van Coillie. “Daarnaast verzorgde ze een groot aantal bewerkingen en navertellingen van klassieke sprookjes. Ze heeft ook talrijke bijdragen geleverd aan kinder- en jeugdtijdschriften in Vlaanderen.”

Film en de zoo

Van Cleemput is meermaals voor haar werk gelauwerd door onder meer de Provincie Antwerpen, de Vlaamse Kinderjury, maar ook de Kinder- en Jeugdjury van Limburg. Van Cleemput wou volgens Van Coillie in de eerste plaats “goede leesontspanning bieden: ‘lectuur waar iets van overblijft en waar de lezertjes, zij het dan misschien ook onbewust, toch iets van opsteken’.”

“Mijn moeder was een vrouw vol levenslust en gedrevenheid”, zegt Wilfried. “Op school kreeg ze vaak opstellen terug waar dan op stond geschreven ‘10/10 heb je dit wel zelf geschreven?’ (lacht).” Wat haar belangrijkste uitspraak was? “‘Ik leef toch zo graag.’ Na het overlijden van mijn zus in 2000 is ze met het schrijven gestopt, maar ze hield zich nog altijd bezig met film en fotografie. Ook de zoo is ze steeds blijven bezoeken.”

Van Cleemput overleed in het woonzorgcentrum Hof ter Schelde in Linkeroever.

Vastgoed

Jobs in de regio